ANMELDELSE AV KROPPSKRENKELSE
Politidistrikt:
Trøndelag politidistrikt
Anmeldelse:
A anmeldte politiet for ulovlig kroppskrenkelse og ulovlig beslag av telefon.
Åsted: Privat eiendom, dagtid
Oppdrag: Orden
Ruspåvirkning: Nei
Maktbruk: Etterforskingsresultatet viste at politiet la A i bakken for å ta fra ham mobiltelefonen
Skader: Skulder ute av ledd
Spesialenhetens vurdering:
Spesialenheten la til grunn at tjenestepersonene hadde et tjenesteoppdrag hos A, som besto i å se etter X og å ta DNA-prøve av A.
Med bakgrunn i partenes forklaringer og filmopptaket som A tok med sin mobiltelefon, la Spesialenheten til grunn at tjenestepersonene opplyste hvorfor de var kommet, og at A var lite samarbeidsvillig. Han nektet også å avslutte filmingen til tross for gjentatte pålegg fra tjenestepersonene. Begge tjenestepersonene forklarte at de etter hvert tok tak i hver sin arm og la A i bakken for å få tak i mobiltelefonen og stanse opptaket.
Politiet har ikke hjemmel for å beslaglegge en telefon utelukkende fordi vedkommende filmer tjenestepersonene. Filming vil imidlertid være ulovlig dersom den representerer skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs adferd som krenker en annens fred. Filming av politiets tjenestehandlinger kan også være straffbar dersom den hindrer politiets utførelse av tjenesten. Politiet kan etter omstendighetene også gripe inn mot dette som ledd i utførelsen av politiets oppgaver etter politiloven § 2, og når politiet frykter for at opptak/bilder blir brukt på ulovlig måte (avverge lovbrudd), jf. politiloven § 7 første ledd nr. 3.
Tjenestepersonene forklarte at de fryktet at A kunne streame opptaket direkte på nettet og/eller på annen måte varsle X om politiets tilstedeværelse. For øvrig plikter enhver straks å rette seg etter de pålegg som politiet gir i medhold av politiloven kapittel II, jf. politiloven § 5, og unnlatelse av å etterkomme pålegg er straffbart etter § 30 nr. 1.
Spesialenheten fant det ikke bevist utover rimelig tvil at tjenestepersonenes bruk av makt mot A for å avslutte filmingen gikk ut over det som var nødvendig, forsvarlig eller forholdsmessig, og bruken av makt var foranlediget av As egen opptreden.
A kritiserte også tjenestepersonenes opptreden før og etter at ambulansepersonalet kom til stedet. Spesialenheten finner ikke bevist at det foreligger grovt brudd på tjenesteplikt.
Spesialenhetens avgjørelse:
Saken er henlagt som intet straffbart forhold anses bevist.
Rettslig grunnlag:
Straffeloven § 172 om grovt uaktsom tjenestefeil.
Straffeloven § 271 om kroppskrenkelse.