ANMELDELSE FOR ULOVLIG FRIHETSBERØVELSE OG SLETTING AV BEVIS
A anmeldte en polititjenesteperson (B) ved et politidistrikt for ulovlig frihetsberøvelse og ulovlig sletting av bevis. A hadde vært passasjer i en bil som ble stanset for promillekontroll og hadde filmet politiets samtale med en annen passasjer som hadde gått ut av bilen og drukket øl på offentlig sted. B hadde etter noe tid pågrepet A, slettet videoopptaket fra mobiltelefonen hans og kjørt ham til arresten. A mente seg ulovlig ærekrenket siden han også ble innsatt i arresten.
Spesialenheten henvendte seg, etter mottak av anmeldelsen, til politidistriktet for å få oversendt kopi av saksdokumentene. Spesialenheten foretok avhør av to vitner som var til stede. B som foretok pågripelsen og som hadde slettet videoopptaket ble avhørt som mistenkt.
Det fremkom av sakens dokumenter at politiet hadde gjennomført en promillekontroll av bil med fire personer i. Sjåføren i bilen hadde oppført seg upåklagelig overfor politiet, mens den ene passasjeren hadde gått ut av bilen og drukket øl på offentlig sted. A hadde filmet situasjonen hvor politiet påtalte øldrikkingen overfor den ene passasjeren. A hadde lys på mobiltelefonen og B oppfattet det som ubehagelig og at det vanskeliggjorde tjenesteoppdraget. A fortsatte filmingen til tross for flere pålegg om å slutte og begi seg bort fra stedet.
A ble deretter pågrepet av B og kjørt til arresten. A fremsatte da forskjellige nedverdigende uttalelser ovenfor politiet.
Spesialenheten la ut fra de foreliggende opplysningene til grunn at A hadde fått gjentatte pålegg om å slutte filmingen og fjerne seg fra stedet. Han var beruset og vendte etter å ha blitt ført bort tilbake og fortsatte sin filming. Politiet kan i slike situasjoner innbringe den som ikke etterkommer pålegg når det er grunn til å frykte at det vil oppstå forstyrrelse av den alminnelige fred og orden. A satte seg i tillegg til motverge under innbringelsen, og kunne holdes i arrest til han ble edru. Spesialenheten fant ikke at det forelå noen ulovlig frihetsberøvelse av A.
Spesialenheten mente at B ikke hadde anledning til å slette opptaket på A`s mobiltelefon selv om det var gjort ovenfor en tredjeperson. Opptaket hadde ingen bevismessig betydning, og Bs handling var således ikke grovt uaktsom. Bs handling var kritikkverdig, men ikke straffbar.
Saken ble etter dette henlagt etter bevisets stilling.