ANMELDELSE FOR LEGEMSKRENKELSE
A anmeldte en ikke navngitt politibetjent for å ha dyttet ham. A og en kamerat hadde vært ute på byen. De oppsøkte politistasjonen for å anmelde en dørvakt for å ha tatt kvelertak på As kamerat. De fikk ikke inngi anmeldelse fordi politiet vurderte dem som for beruset. A og kameraten var ikke enig i politiets vurdering. De ble fulgt ut av politistasjonen av en tjenestemann. Tjenestemannen dyttet A med stor kraft i brystkassen slik at han falt bakover og på bakken.
Politibetjent B ble avhørt som mistenkt. Videre ble aktuelle dokumenter og bildeopptak fra overvåkningskameraet innhentet.
Bildeopptaket viste at politibetjent B gikk frem og snakket/diskuterte med A. Etter kort tid dyttet/skjøv han A i brystet med begge hendene slik at A gikk bakover og snublet over en aviskasse. A reiste seg umiddelbart.
Spesialenheten viste til at maktanvendelsen overfor A objektivt sett var å anse som en legemsfornærmelse. Spørsmålet var om maktanvendelsen var lovlig.
Politiet kan anvende makt i medhold av politiloven § 6, jf. politiinstruksen §§ 3-1 og 3-2. Videre har enhver plikt til å rette seg etter politiets pålegg, jf. politiloven § 5.
A unnlot å rette seg etter politiets pålegg om å fjerne seg fra politistasjonen. Han opptrådte ufint og ble stående å diskutere med politiet. Maktanvendelsen var i nedre område for straffeloven § 228, og medførte ikke straffansvar for politibetjent B.
Saken ble henlagt som intet straffbart forhold anses bevist.