PÅSTAND OM VOLD
Politidistrikt:
Sør-Øst politidistrikt
Anmeldelsen:
A anmeldte politiet for vold under pågripelse og i forbindelse med opphold i politiarrest. A mente blant annet at politiet hadde slått og sparket ham i hodet, at håndjernene var satt på ham i den hensikt å torturere ham og at han på cellen hadde blitt antastet.
Rettslig grunnlag:
Straffeloven § 217 om kroppskrenkelse
Spesialenhetens vurdering:
Politiet ble tilkalt grunnet en kranglete gjest på et utested. Patruljen ankom 5 minutter senere og påtraff A. Han var åpenbart bruset. Han ropte at han skulle anmelde vaktene på utestedet for å ha truet ham. Det var vanskelig å få kontakt med A. Han snakket usammenhengende og tok ikke til seg det politiet sa til ham. Etter hvert ble han aggressiv mot polititjenestepersonene. Det oppsto et basketak der A ble påsatt håndjern. A fikk under pågripelsen noen skrubbsår på albuen. Han skallet hodet i bakken selv, og påsto at politiet hadde gjort dette. Han truet med å «knuse skallene» til tjenestepersonene og at han skulle «ta» politiet da han ble løslatt. En annen patrulje ankom stedet for å transportere A til sentralarresten. A ropte blant han at politiet hadde sparket og slått ham i ansiktet. A samarbeidet ikke da han skulle bli med til cellebilen, og måtte fysisk føres til bilen. Under transporten tok en tjenestekvinne på As skulder. A skrek da at han skulle anmelde henne for antasting. Flere ganger skallet A hodet sitt i gulvet og ropte «politivold». A var utagerende under hele transportoppdraget. Flere tjenestepersoner måtte bistå med å sette A i arresten. Han truet alle tjenestepersonene. Han skallet med vilje hodet flere ganger i veggen og i gulvet. Mot slutten av inkvireringen forsøkte han å hoppe på den tjenestemannen som var sistemann ut av cellen. Da han ble stanset, hoppet han tilbake og inn i veggen. A satte madrassen foran kameraet på cellen og forsøkte å kvele seg med t-skjorten. Dette ble tatt fra ham, og han ble liggende naken på cellen. A sovnet, og fikk tilsyn på vanlig måte.
Politiet kan innbringe og sette i arrest personer som på grunn av beruselse forstyrrer den offentlige ro og orden, forulemper andre eller volder fare for seg selv eller andre. Politiet har anledning til å benytte makt under tjenesteutførelsen i den utstrekning det er nødvendig og forsvarlig, og kan blant annet benytte håndjern på personer som benytter vold eller det er grunn til å frykte at vedkommende vil utøve vold.
Det var ikke bevismessige holdepunkter for at politiet ute på stedet, under transporten, på legevakten eller i arresten hadde opptrådt slik A hadde beskrevet/anmeldt. Den maktbruken som ble benyttet mot ham fremsto som nødvendig og forsvarlig i situasjonen, og var foranlediget av As egen opptreden.
Vedtak:
Saken erhenlagt som intet straffbart forhold anses bevist.