ANMELDELSE FOR TJENESTEFEIL OG BRUDD PÅ TAUSHETSPLIKT
Politidistrikt:
Sør-Vest politidistrikt
Anmeldelsen:
A var mistenkt for å ha stjålet en bil. Han anmeldte at politiet hadde oppsøkt hans huseier og fått nøkkel til å låse seg inn i hans leilighet. A mente også at politiet hadde brutt sin taushetsplikt ved å opplyse til huseieren at A var mistenkt for å ha stjålet en bil og for å omsette tabletter/stoff. A mente videre at politiets handlemåte ved pågripelsen hadde vært overdreven og uten saklig grunn.
Rettslig grunnlag:
Straffeloven (2005) §172 om grovt uaktsomme tjenestefeil
Straffeloven (2005) §209 om brudd på taushetsplikt
Spesialenhetens vurdering:
Etter Spesialenhetens vurdering var vilkårene for pågripelse etter straffeprosessloven §171 tilstede og politiet måtte anses for å forfølge A på “ferske spor”. Beslutning om pågripelse ble gitt av jurist kort tid etter politiet var på As bopel. Spesialenheten mente politiet hadde anledning til å ta seg inn i boligen, jf. straffeprosessloven § 192 om ransaking for å sette i verk pågripelse, og at tjenestepersonene kunne beslutte dette i medhold av § 198 nr. 2.
Spesialenheten fant ikke bevismessige holdepunkter for at politiet hadde gitt opplysninger til huseier om at A omsatte tabletter/narkotika. Spesialenheten kunne heller ikke se at tjenestepersonene hadde brutt taushetsplikten ved å opplyse om at de så etter A og en stjålet bil. Det var sentralt for politiet å komme i kontakt med A. Det kan i medhold av politiregisterloven § 26 gis opplysninger som kan ha betydning i etterforskingen.
Vedtak:
Saken er henlagt som intet straffbart forhold anses bevist.