ANMELDELSE FOR ULOVLIG BRUK AV MAKT M.M.
Politidistrikt:
Møre og Romsdal politidistrikt
Anmeldelsen:
A anmeldte to tjenestepersoner for å ha møtt opp på hans arbeidsplass for å forkynne et besøksforbud. A mente det var uakseptabelt at politiet hadde kommet til hans arbeidsplass. Videre anmeldte han tjenestepersonene for å ha angrepet ham. A opplyste at han hadde bedt politiet om å forlate stedet. Han hadde dyttet unna den ene polititjenestepersonen fordi han følte seg truet. A hadde satt seg kraftig til motverge da tjenestemennene forsøkte å legge ham i bakken. Det ble et basketak. Politiet forlot stedet etter at besøksforbudet var forkynt for ham. A mente politiet hadde fremprovosert hendelsen.
Rettslig grunnlag:
Straffeloven (2005) § 172, om grovt uaktsom tjenestefeil
Straffeloven (2005) § 271, om kroppskrenkelse
Spesialenhetens vurdering:
Forkynning skal så vidt mulig foregår for vedkommende personlig, helst på hans bopel eller stadige arbeidssted. Foregår den for ham personlig, er den gyldig hvor som helst han treffes, jf. domstolloven § 168. I dette ligger at stevnevitnet kan velge mellom forkynnelse på bopel eller arbeidssted etter hva som finnes mest hensiktsmessig, jf. Rettsdata Norsk lovkommentar.
Det følger av politiloven § 6, tredje ledd at politiet skal opptre med omtanke for personers integritet, slik at den som er gjenstand for inngrep fra politiet, ikke utsettes for større eksponering enn nødvendig.
Spesialenheten la til grunn at A var forsøkt kontaktet både på bopel, på privattelefon, jobbtelefon og per SMS før politiet besluttet å oppsøke ham på arbeidsplassen for å forkynne besøksforbudet.
Det var ikke holdepunkter for at oppmøtet på As arbeidsplass eller tjenestepersonenes opptreden og presentasjons av tjenesteoppdraget kunne medføre straffansvar. Tjenestepersonene hadde anledning til å forestå forkynningen på As arbeidsplass, og Spesialenheten oppfatter det slik at oppdraget ble vanskeliggjort og også vekket oppsikt på grunn av As egen opptreden.
Den beskrevne bruk av makt mot A innbar objektivt sett en kroppskrenkelse. Spørsmålet var om tjenestepersonenes maktanvendelse mot ham var innenfor politiets rammer for lovlig maktbruk.
Spesialenheten fant det ikke bevist at politiets maktbruk mot A kunne medføre straffansvar. Spesialenheten la vekt på As egen forklaring om hvordan han reagerte da tjenestepersonene tok kontakt med ham og at han dyttet til den ene tjenestepersonen, samt motsatte seg politiets pålegg. Tjenestepersonenes maktbruk var foranlediget av As egen opptreden, og maktbruken ble ikke ansett som unødvendig eller uforholdsmessig.
Vedtak:
Saken er henlagt idet intet straffbart forhold anses bevist.