ANMELDELSE FOR TJENESTEFEIL I FORBINDELSE MED BESØKSFORBUD
Politidistrikt:
Møre og Romsdal politidistrikt
Anmeldelse:
A anmeldte politiet for på sviktende grunnlag å ilegge ham besøksforbud mot sine to voksne døtre. A mente også at politiet hadde brutt fastsatt frist for å oversende saken om besøksforbudet til tingretten, samt ikke å ha gitt ham tilstrekkelig raskt svar på hans henvendelse «om rent rulleblad».
Spesialenhetens vurdering:
A var ilagt besøksforbud etter begjæring fra døtrene.
Påtalemyndigheten kan nedlegge besøksforbud etter straffeprosessloven § 222a dersom det er grunn til å tro at en person vil krenke en annens fred. Det er tilstrekkelig at det foreligger en risiko som er nærliggende og reell. Det kreves ikke sannsynlighetsovervekt for at krenking vil finne sted. Et besøksforbud skal forkynnes for den forbudet retter seg mot, og det følger av straffeprosessloven § 222a sjette ledd at vedkommende skal gjøres kjent med følgene av å bryte forbudet. Påtalemyndigheten skal oversende saken til tingretten snarest råd og om mulig innen 5 dager dersom krav om rettslig behandling fremsettes, jf. åttende ledd. A krevde rettslig behandling i avhør 27. august 2018, og saken ble sendt til tingretten ved påtegning 19. september 2018. Tingretten tok ikke påtalemyndighetens begjæring om opprettelse av besøksforbudet til følge.
Det fremgår ikke av påtegning eller tingrettens kjennelse hvorfor fristen på 5 dager er
oversittet. Fristen på 5 dager er imidlertid kun en ordensforskrift. Oversittes den, skal grunnen opplyses i rettsboken. Ut over dette får overskridelse av fristen ingen rettsvirkning.
Politiet besvarte As henvendelse om politiattest, og har riktig henvist til regelverket og hvordan han skulle gå frem.
Ut fra opplysningene i saken var det etter Spesialenhetens mening ikke holdepunkter for at ansatte i Møre og Romsdal hadde opptrådt straffbart.
Spesialenhetens avgjørelse:
Saken er henlagt som intet straffbart forhold anses bevist.
Rettslig grunnlag:
Straffeloven § 172 om grovt uaktsom tjenestefeil.