ANMELDELSE FOR OVERDREVEN MAKTBRUK
Politidistrikt:
Oslo politidistrikt
Anmeldelsen:
A anmeldte en politimann for unødvendig maktbruk. A forklarte at hun var i Oslo sentrum natt til søndag i 02-tiden da hun kom i snakk med en mann som påstod han var fra IS. Hun sa til mannen at dette ikke var noe man tullet med. Hun snakket ganske høyt, og dyttet til mannen da hun følte han stod for nær henne. Idet hun dyttet, kom en politimann og tok tak i henne og dro henne vekk fra situasjonen. I følge A holdt han den ene hånden over brystet/halsen hennes, mens han med den andre hånden holdt tak i overarmen hennes. Han holdt ikke spesielt hard, mens såpass hardt at hun ikke klarte å vri seg ut av grepet og at hun fikk et blåmerke på overarmen. Han slapp henne ikke før en annen politimann kom bort til dem, og hun fikk deretter gå fra stedet.
A anførte at politimannen burde ha håndtert situasjonen på en annen måte og at han overreagerte ved å ta tak i henne i stedet for å spørre hva som skjedde.
Spesialenhetens undersøkelser:
Det er opptatt forklaring fra anmelder. Hun ville ikke oppgi navnet til kameraten som var vitne til hendelsen, da han ikke ønsket å bli innblandet. Spesialenheten var i kontakt med politiet, som opplyste at det ikke var opprettet noen straffesak mot A og at hun heller ikke var omhandlet i politiets oppdragslogg.
Rettslig grunnlag:
Straffeloven (2005) § 271, om kroppskrenkelse
Spesialenhetens vurdering:
Spesialenheten fant ikke rimelig grunn til å iverksette etterforsking. Det ble vist til at politiet i medhold av politiloven § 6, jf. politiinstruksen §§ 3-1 og 3-2, har adgang til å bruke fysisk makt i tjenesten i den grad det er nødvendig, forholdsmessig og forsvarlig. Det var ikke holdepunkter for at maktanvendelsen overfor A var av en slik kraft og karakter at den vil kunne kvalifiseres som en straffbar tjenestehandling.
Vedtak:
Saken er henlagt uten etterforsking, jf. straffeprosessloven § 224 første ledd.