ANMELDELSE FOR RASEDISKRIMINERING GRUNNET HENLEGGELSE AV STRAFFESAK
A anmeldte politifullmektig B for rasediskriminering grunnet henleggelse av straffesak om legemsfornærmelse hvor A var fornærmet.A har reagert sterkt på at saken ble henlagt av politiet til tross for at det var flere vitner til hendelsen. A mente at henleggelsen hadde sammenheng med hans etniske bakgrunn, og at han ikke ble rettferdig behandlet.
Kopi av korresponderende saksdokumenter ble innhentet fra politidistriktet.
Gjennomgang av saken viste at politiet kom til stedet, ambulanse ble tilkalt og A ble undersøkt. A ble avhørt som fornærmet, C ble avhørt som mistenkt og de tre øvrige personene som befant seg på stedet da hendelsen inntraff ble avhørt som vitner. A hadde benyttet seg av adgangen til å påklage beslutningen om henleggelse til overordnet påtalemyndighet, jf. straffeprosessloven § 59a. B hadde i påtegning redegjort for sin vurdering av bevisene i saken og konkludert slik:
”Ut i fra det foreliggende bevisbildet kan politiet således ikke se at straffeskyld etter straffeloven § 228 første ledd er bevist utover enhver rimelig tvil”. Statsadvokaten opprettholdt beslutningen om å henlegge saken etter bevisets stilling.
Det var ingen opplysninger i saken som ga holdepunkter for at rasediskriminering hadde innvirket på etterforskingen eller påtalevurderingen. Det ligger utenfor Spesialenhetens mandat å ta stilling til om skjønnsutøvelsen som ledet til påtaleavgjørelsen i saken er korrekt. Det var ikke irregulære forhold eller andre omstendigheter ved tjenestehandlingene som innebar at det var opptrådt på et vis som kunne lede til straffansvar.
Saken ble henlagt som intet straffbart forhold anses bevist.