ANMELDELSE FOR KROPPSKRENKELSE, ULOVLIG INNBRINGELSE M.M.
Politidistrikt:
Vest politidistrikt
Anmeldelsen:
A anmeldte politibetjent B for ulovlig innbringelse, ulovlig bruk av makt, unødvendig bruk av håndjern, samt for tjenestefeil. A opplyste at politibetjent B uten foranledning tok et hardt tak As arm og tvang ham i bakken. A ble deretter påført håndjern og innbrakt til arresten. A mente vilkårene for innbringelse etter politiloven § 8 ikke var til stede og at politibetjent B fremprovoserte innbringelsen gjennom sin nedlatende og dominerende opptreden. A mente også at vilkårene for å benytte håndjern ikke var tilstede og at politibetjent B hadde begått en tjenestefeil. Vedlagt anmeldelsen var 12 bilder som viste at A lå på bakken med håndjern på. To politibetjenter satt ved siden av ham. Han ble deretter ført til en ventende cellebil.
Rettslig grunnlag:
Straffeloven (2005) § 171, om tjenestefeil
Spesialenhetens vurdering:
A var tidligere på dagen bortvist fra stedet av en annen politipatrulje. I følge politiets anmeldelse forsøkte politibetjent B å vise A bort fra stedet på nytt. Politiet oppfattet A som aggressiv. Han fremsatte ukvemsord mot politiet. Etter å ha gitt A gjentatte pålegg om å forlate området la politibetjent B hånden sin på ryggen til A for å føre ham ut av området. A motsatte seg dette. A ble lagt i bakken og innsatt i fengslig forvaring etter ordre fra politiadvokat C. Det ble under ransaking av ham funnet en ulovlig tablett. A erkjente ordensforstyrrelse og oppbevaring av tabletten. A ble løslatt etter ca. 2 timer.
Politiet har anledning til å benytte makt under tjenesteutførelsen i den utstrekning det er nødvendig og forsvarlig, jf. politiloven § 6 fjerde ledd. For all tjenesteutførelse gjelder et forholdsmessighetsprinsipp, og midlene som anvendes må være nødvendig og stå i forhold til situasjonens alvor, tjenestehandlingens formål og omstendighetene for øvrig, jf. politiloven § 6 annet ledd. Av politiinstruksen § 3-2 tredje ledd fremgår at politiet kan benytte håndjern på personer som under pågripelse eller transport truer med eller gjør seg skyldig i vold, eller det er grunn til å frykte at personer vil utøve vold. Dessuten kan slike midler brukes mot person som forsøker å påføre seg skade, og ellers for å hindre forspillelse av bevis.Spesialenheten fant etter gjennomgang av sakens opplysninger det ikke sannsynlig at politibetjent B hadde opptrådt på et vis som kunne lede til straffansvar. Det ble vektlagt at A ikke etterkom politiets pålegg, at han fremsto aggressiv og satte seg til motverge. Han var også i besittelse av en ulovlig tablett.
Vedtak:
Saken er henlagt uten etterforsking, jf. straffeprosessloven § 224 første ledd.