ANMELDELSE FOR:
Søk i politiregistre uten tjenstlig behov
Brudd på taushetsplikt
Skaffet seg seksuell omgang ved å yte vederlag.
Politidistrikt:
Nordmøre og Romsdal politidistrikt
Anmeldelsen:
KRIPOS anmeldte en ansatt i politiet for søk i politiregistre uten tjenstlig behov og for brudd på taushetsplikt ved å ha røpet taushetsbelagte opplysninger til personer i prostitusjonsmiljø. Under Spesialenhetens etterforsking fremkom opplysninger om at vedkommende kunne ha kjøpt seksuelle tjenester i fritiden.
Spesialenhetens etterforsking:
Kripos har bistått med innhenting av søkehistorikk. Det er innhentet samtaledata fra den ansattes mobiltelefoner og konto informasjon fra den ansattes konti. I tillegg er vitne i prostitusjonsmiljøet og ansatt i politiet avhørt. Innhentet informasjon er sammenstilt av Spesialenheten og analysert.
Rettslig grunnlag:
Straffeloven (1902) § 324, om brudd på tjenesteplikt
Straffeloven (2005) § 171, om tjenestefeil
Straffeloven (1902) § 121, om brudd på taushetsplikt
Straffeloven (1902) § 202 a, for å ha skaffet seg seksuell omgang ved å yte vederlag.
Spesialenhetens vurdering:
Sammenstilling av Indicia aktivitetslogger og samtaledata viste at det var nærhet i tid mellom As søk i Indicia og kontakt med X på SMS. Både A og X har avvist at A hadde gitt X opplysninger fra politiets registre. X hadde også forklart at hun ikke kjente til at A var politimann.
Spesialenheten anså det ikke bevist utenfor rimelig tvil at A hadde gitt taushetsbelagte opplysninger til X eller til andre i prostitusjonsmiljøet. Denne delen av saken er henlagt etter bevisets stilling.
Oversikten fra Kripos viste at A hadde hatt mange leseoperasjoner i Indicia knyttet til prostitusjonsmiljøet. I tillegg viste oversikten at A hadde mange andre leseoperasjoner. Etterforskingen mot A var rettet mot hans bruk av Indicia i 2015. En analyse av As bruk av Indicia viste at han leste om temaet knyttet til prostitusjon o.l. i 162 dager av de 191 dagene han benyttet Indicia, og at han minst hadde lest 937 leselogger som omhandler temaet.
Sammenstillinger av opplysninger hentet fra aktivitetslogger som viste As søk i Indicia og opplysninger hentet fra samtaledata fra As telefon i 2015 viste også at det var nærhet i tid mellom As søk i Indicia og hans kontakt med person(er) i prostitusjonsmiljøet.
A forklarte at hans søk etter prostituerte i Indicia ikke er tjenestemessig begrunnet, kun av «ren nysgjerrighet». Når han søkte på prostituerte i Indicia søkte han blant annet også etter de samme personene på nettstedet www. realescort.eu.
Spesialenheten fant det bevist at A i 2015 hadde søkt og lest meldinger/informasjon i Indicia knyttet til prostitusjon uten tjenestemessig behov. Han er ilagt forelegg.
Spesialenheten mente A ikke fremsto som troverdig når han benektet å ha kjøpt seksuelle tjenester av X. Siktelsen mot A av 21. desember 2015 omhandlet ikke overtredelse av straffeloven § 202a. Mistanken om kjøp av seksuelle tjenester kom frem etter avhør av A. Riksadvokaten ga Spesialenheten utvidet etterforskings- og påtalekompetanse 11. februar 2016. Foreldelsen inntrådte 6. februar 2016.
Vedtak:
Det er ilagt forelegg for søk i politiets registre uten tjenstlig behov. Forelegget er vedtatt.
Saken som omhandlet brudd på taushetsplikt er henlagt etter bevisets stilling.
Saken som omhandlet kjøp av seksuelle tjenester er henlagt på grunn av foreldelse.