ANMELDELSE FOR Å HA AVLIVET FREDET FISKEMÅKE
Politidistrikt:
Vest politidistrikt.
Anmeldelsen:
A anmeldte politiet for avliving av en fiskemåke. Politiet hadde fått melding om en måke som var skadet i foten, og dro til stedet og avlivet måken. Det viste seg at dette var en ringmerket måke som var oppfostret av A. Undersøkelse på dyreklinikk underbygget at måken ikke hadde alvorlige skader da den ble avlivet. A anførte at avlivingen ble gjennomført uten at det først ble foretatt nødvendige undersøkelser og at det ikke var åpenbart at måken var syk da den ble avlivet. A anførte også at avlingen av fiskemåken medførte overtredelse av naturmangfoldloven siden fiskemåker er oppført på rødlisten.
Rettslig grunnlag:
Straffeloven (2005) § 172, om grovt uaktsom tjenestefeil.
Spesialenhetens vurdering:
Avliving for å hindre at dyr lider unødig er tillatt i samsvar med dyrevelferdsloven, jf. naturmangfoldloven § 17 siste ledd.
Det følger av dyrevelferdsloven § 4 første ledd første punktum at enhver som påtreffer et dyr som åpenbart er sykt, skadet eller hjelpeløst, så langt mulig skal hjelpe dyret. Videre fremgår av dyrevelferdsloven § 4, annet ledd første punktum at dersom det er åpenbart at et dyr ikke kan leve eller bli friskt, kan den som påtreffer dyret avlive det med det samme.
I Ot prp. Nr. 15 (2008-2009) uttales følgende om denne bestemmelsen: «Hva slags hjelp som kreves etter loven, må vurderes i et kortsiktig perspektiv. Hjelpen kan for eksempel gå ut på å slippe løs dyr som sitter fast eller som er innestengt i hus eller bringe dyr til veterinær. Avliving vil avslutte lidelse, selv om en annen behandling kunne gjort dyret friskt igjen. Avliving må derfor regnes som nødvendig og/eller god nok hjelp i mange tilfelle, særlig for ville dyr og dyr med ukjent eier.»
Politiet avlivet måken etter opplysning om at den fremsto som skadet. A har avvist at måken var syk/skadet da den ble avlivet og har vist til etterfølgende undersøkelser. Hun har også påpekt at politiet skulle ha undersøkt påstanden om skade nærmere før måken ble avlivet, også sett i sammenheng med at fiskemåker er oppført på rødlisten.
Spesialenheten fant ikke rimelig grunn til å iverksette etterforsking. Det var ikke sannsynlig at politiet hadde opptrådt på et vis som kunne lede til straffansvar. Det var ikke opplysninger i saken om at avlivingen ikke ble utført på forsvarlig vis, slik at måken ble påført unødig lidelse.
Vedtak:
Saken er henlagt uten etterforsking, jf. straffeprosessloven § 224 første ledd.
Administrativ vurdering:
Saken oversendes politimesteren for administrativ gjennomgang, jf. påtaleinstruksen § 34-7 annet ledd, med henblikk på avling av dyr og fugler.