ANMELDELSE FOR ULOVLIG MAKTANVENDELSE
Politidistrikt:
Sør-Vest politidistrikt
Anmeldelsen:
A anmeldte politibetjenter for uprovosert å ha angrepet A da Mattilsynet var på As eiendom og drepte kattene hans. A oppga i anmeldelsen at politiet bendte armene hans bak på ryggen og at han fikk vondt i skulderen og en rift i skjorten da han forsøkte å frigjøre seg. A oppga også at politiet hadde dunket hodet hans i en bil.
Spesialenhetens etterforsking:
Det er opptatt forklaring fra anmelder, mistenkte og ett sivilt vitne.
Det er innhentet kopi av politiets straffesaksdokumenter og oppdragslogg.
Rettslig grunnlag:
Straffeloven (1902) § 228 første ledd, om legemsfornærmelse
Spesialenhetens vurdering:
Det følger av politiloven § 2 nr. 5 at politiet på anmodning skal yte andre offentlige myndigheter bistand når dette følger av lov eller sedvane. Videre skal politiet bistå Mattilsynet etter anmodning, jf. dyrevelferdsloven § 18.
For all maktbruk og valg av virkemidler fra politiets side gjelder at bruken av makt skal være nødvendig, forsvarlig og forholdsmessig, slik at midlene som anvendes står i forhold til situasjonens alvor, tjenestehandlingens formål og omstendighetene for øvrig, jf. Politiloven § 6, fjerde ledd, jf. annet ledd. Dette gjelder også når politiet bistår Mattilsynet med gjennomføring av oppdrag. Politiet kan anvende håndjern i medhold av politiinstruksen § 3-2, tredje ledd.
Spesialenheten fant det ikke bevist at politiet hadde opptrådt på et vis som kunne lede til straffansvar. Bruken av makt fremsto å ha vært foranlediget av As oppførsel og at han ikke etterkom tjenestemennenes pålegg, og gikk ikke lenger enn det som var nødvendig eller forholdsmessig. I følge politiet nektet A å etterkomme pålegg om å forholde seg i ro og løftet hendene i en “kampposisjon”. Han ble da med makt påsatt håndjern. Det var ikke bevist at politiet dunket As hode i bilen. Håndjernene ble tatt av så snart han hadde roet seg.
Vedtak:
Saken er henlagt som intet straffbart forhold anses bevist.