ANMELDELSE AV LYDOPPTAK UNDER INNSPILLING AV TV-SERIE
Et politidistrikt ba Spesialenheten vurdere iverksetting av etterforsking knyttet til politiets opptreden mot en person (A). Vedlagt oversendelsen fra politidistriktet fulgte klage fra A der det blant annet ble stilt spørsmål ved lovligheten av politiets ransaking hos A og medvirkning til publisering av bilde- og lydopptak fra hendelsen i TV-serien nattpatruljen.
Fra det aktuelle politidistriktet mottok Spesialenheten den korresponderende straffesaken mot A, forvaltningssak vedrørende tilbakekall av våpen og klagesaken. Episoden av Nattpatruljen der den aktuelle hendelsen ble fremvist ble innhentet fra produsenten, og fra Politidirektoratet innhentet Spesialenheten avtalen om opptak til dokumentarserien inngått mellom Politidirektoratet og produksjonsselskapet.
Spesialenheten la til grunn at politiet fikk inn melding fra As datter om at A var full og kranglete, knuste møbler og opptrådte truende overfor moren og den yngre søsteren. Da polititjenestepersonene B og C kom til stedet, hadde A gått og lagt seg. I samråd med As kone ble det besluttet å vekke ham for å gjøre ham kjent med at hans atferd hadde skapt utrygghet hos familien. B og C hadde en lengre samtale med A, og før de forlot stedet ble han pålagt å holde sengen. Kort tid etter ringte As datter på ny og fortalte at A hadde stått opp igjen, hadde kranglet med mor og så gått ned i kjelleren hvor han oppbevarte våpen. Patruljen reiste tilbake og besluttet å innbringe A. De fant to uregistrerte våpen, men ikke de fem våpnene A stod registrert med.
Dagen etter ble det gitt muntlig beslutning om ransaking hjemme hos A på grunnlag av mistanke om overtredelse av våpenloven. Ransakingen ble gjennomført og våpen beslaglagt.
Straffesaken mot A ble senere henlagt, og forvaltningssaken ble avsluttet uten at det ble fattet vedtak om tilbakekall av våpenkort.
Spesialenheten fant at det var hjemmel for å beslutte og gjennomføre ransaking hos A. Det var imidlertid ikke skrevet noen rapport om ransakingen, og den muntlige beslutningen om ransaking ble først nedtegnet av politijuristen nærmere 9 måneder etter hendelsen og 8 måneder etter at straffesaken var blitt henlagt. Spesialenheten fant dette klart kritikkverdig, men det var ikke sannsynlig at unnlatelsene ville kunne belegges med straffansvar. Saken ble sendt til politidistriktet for administrativ vurdering.
Etter en gjennomgang av episoden fra Nattpatruljen og avtalen mellom Politidirektoratet og produksjonsselskapet, fant Spesialenheten ikke holdepunkter for at politiet, ved å medvirke til at det ble gjort lydopptak av A, hadde opptrådt straffbart.
Saken ble henlagt fordi det ikke forelå rimelig grunn til å iverksette etterforsking.