ANMELDELSE FOR UNØDIG BRUK AV MAKT
Under etterforsking av en person (A) for å ha fremsatt trusler mot en polititjenesteperson (B), fremkom opplysninger om at polititjenestepersonene (B og C) kan ha brukt unødig mye makt mot A under pågripelsen av ham. Vedkommende politidistrikt oversendte derfor saken til Spesialenheten.
Det var om natten at B og C oppsøkte A på bopel etter at politiet hadde fått melding om fest og høy musikk. A, som var åpenbart beruset, hisset seg kraftig opp. Han kom med drapstrusler mot tjenestemann B og hans familie og barn, og spurte om de skulle slåss. For å hindre at A skulle gå til fysisk angrep, ble han sprayet med pepperspray av tjenestemann C. Han satte seg likevel til motverge i det B og C skulle pågripe ham og sette på ham håndjern for å frakte ham til arresten. B og C måtte bruke omfattende og langvarig makt for å få A ned på gulvet og for å få satt på ham håndjernene. For å få A ned i gulvet tildelte B ham flere slag mot kroppen. B var redd for at A skulle få tak i en av flere kniver som lå på det lille kjøkkenet hvor de befant seg uten å ha kontroll på A.
Spesialenheten vurderte at slagene mot A ut fra omstendighetene der og da, ikke representerte en straffbar handling. B og C nådde ikke frem med pågripelsen ved bruk av alminnelig arrestasjonsteknikk og bruk av pepperspray. A var stor og sterk og de fikk ikke kontroll på ham. A hadde fremsatt drapstrusler, var beruset, og det lå flere kniver rett i nærheten av der de sloss. B hadde vurdert at det var grunnlag for å gå ett trinn høyere opp på maktpyramiden, og at det var mindre inngripende å slå med knyttneven enn å bruke batongen. Spesialenheten fant på denne bakgrunn at maktbruken ikke var ubetinget utilbørlig.
Saken ble henlagt for B og C som intet straffbart forhold anses bevist.