PÅSTAND OM ULOVLIG BRUK AV MAKT M.M.
Politidistrikt:
Møre og Romsdal politidistrikt
Anmeldelsen
A anmeldte politiet for maktanvendelse mot ham under et arrangement. A fortalte at han hadde blitt kontaktet av flere som hadde observert at politiet pågrep ham, og som reagerte på politiets fremgangsmåte. Blant annet skulle politiet ha tatt kvelertak på ham, fått knær i nakken og ribbeina og besvimt.
Spesialenhetens etterforsking:
Spesialenheten har avhørt A, tjenestepersonene B og C som mistenkt og flere vitner.
Et kort opptak av deler av hendelsesforløpet ble sikret og gjennomgått.
Det er innhentet kopi av politiets straffesaksdokumenter og oppdragslogger.
Rettslig grunnlag:
Straffeloven § 271 om kroppskrenkelse
Straffeloven § 172 om grovt uaktsom tjenestefeil
Spesialenhetens vurdering:
Politiets kontakt med A hadde sitt utgangspunkt i at A gikk etter politiet, stilte spørsmål og beskyldte dem for å ødelegge stemningen. I følge B hevet A armen mot ham slo hodelykten av hodet hans. A tok også et «kyllinggrep» på B, slik at begge falt. Med bakgrunn i vitneforklaringer var det ikke bevismessige holdepunkter for at politiet tok kvelertak på A eller at han besvimte som følge av politiets bruk av makt mot ham.
A var også kritisk til at transporten av ham ble gjennomført i båt med håndjern på og uten redningsvest, samt at han ble tatt i land utenfor en pub hvor det var samlet mange personer.
Det er ikke krav til at personer om bord i den aktuelle båten må ha på flyteutstyr, slik kravet er for fritidsbåter.
Politiet kan benytte håndjern på personer som under transport truer med eller gjør seg skyldig i vold, eller det er grunn til å frykte at personer vil utøve vold.
Med bakgrunn i As opptreden forut for transporten, samt at tjenestepersonene hele tiden hadde A mellom seg og at de under overfarten oppholdt seg i den overbygde kabinen og med mulighet for å ta av håndjernene ved behov, fant Spesialenheten ikke bevismessig grunnlag for at bruken av håndjern var i strid med politiinstruksen.
Oppmøte av politi, og her også med båt fra brann- og redningstjenesten, vil ofte i seg selv bli lagt merke til. Bruk av for eksempel sivilt antrukket politi og transport vil kunne redusere oppmerksomheten, men var ikke aktuelt her ut fra det opprinnelige oppdragets karakter og behovet for transportbistand. A ble satt i land der det var mest hensiktsmessig og mulig å legge til med båten. Spesialenheten fant ikke holdepunkter for at politiet ved dette har opptrådt straffbart.
Vedtak:
Saken er henlagt som intet straffbart forhold anses bevist.