ANMELDELSE AV TJENESTEFEIL
Politidistrikt:
Trøndelag politidistrikt
Anmeldelse:
A anmeldte en tjenesteperson (B) for trakassering og usanne påstander under avhør. A viste til at hun hadde anmeldt en person for seksuelle overgrep. Vedkommende jobbet på et sted som tidligere hadde begjært besøksforbud mot A. Besøksforbud ble besluttet av påtalemyndigheten, men ble ikke opprettholdt av domstolen. B hevdet under avhøret at A var ilagt besøksforbud av retten, selv om dette ikke var tilfelle. Videre kom B med uttalelser som var krenkende, blant annet spurte hun om A mente at B skulle synes synd på A, hun kom med uttalelser om at A hadde et voldsomt temperament, og var lite villig til å høre på As opplysninger om det seksuelle overgrepet.
Spesialenhetens vurdering:
Spesialenheten mente at B under avhøret hadde en tone og kom med uttalelser som var i strid med politiloven § 5-2 første og annet ledd, men at de ikke var tilstrekkelig grove til å være straffbare. Spesialenheten mente også at B hadde opptrådt i strid med straffeprosesslovens krav til objektivitet i etterforskingen, men at heller ikke dette var tilstrekkelig grovt til å være straffbart.
Spesialenhetens avgjørelse:
Saken er henlagt som intet straffbart forhold anses bevist.
Rettslig grunnlag:
Straffeloven § 171 om tjenestefeil
Administrativ avgjørelse:
Saken er sendt til administrativ gjennomgang i politidistriktet.
Sak 572/-123, 21.12.2018
ANMELDELSE AV TJENESTEFEIL
Politidistrikt:
Møre og Romsdal politidistrikt
Anmeldelse:
A anmeldte et politidistrikt for blant annet kritikkverdig opptreden i forbindelse med en hun anmeldte en voldtekt.
Spesialenhetens vurdering:
Spesialenhetens undersøkelser viste at A anmeldte en voldtekt som ble etterforsket og henlagt etter bevisets stilling. A påklaget henleggelsen, men fikk ikke medhold i klagen. Spesialenheten fant det ikke sannsynlig at politiet hadde opptrådt straffbart.
Spesialenhetens avgjørelse:
Saken er henlagt uten etterforsking.
Rettslig grunnlag:
Straffeloven § 171 om tjenestefeil