ANMELDELSE MED PÅSTAND OM KROPPSKRENKELSE MED SKADEFØLGE VED RIBBEINSBRUDD MM
Politidistrikt:
Innlandet politidistrikt
Anmeldelsen:
A anmeldte politiet for vold mot henne og sønnen C i forbindelse med at politiet kom for å hente sønnen i henholdt til rettsavgjørelse om at C skulle bo hos sin far, B. A var ikke gjort kjent med avgjørelsen i forkant, og opplevde hendelsen som opprivende og sjokkerende. Hennes advokat var på ferie og hun fikk derfor ikke bistand av ham. A låste seg inn i huset og nektet å åpne døren for patruljen, som besto av politiførstebetjent D og politibetjent E. En ny patrulje kom til stedet, politiførstebetjent F og politibetjent G. De brøt opp døren og førte A ut døren og mot politibilen. På vei dit støtte/dyttet hun til tjenesteperson F i venstre skulder. A ble påsatt håndjern. A mente hun ikke gjorde motstand, men ble likevel lagt i bakken. En kvinnelig betjent, G, satte seg deretter med kneet på ryggen hennes. Dette medførte at A ble påført et ribbeinsbrudd. As sønn ble ført ut av huset under kraftige protester fra sønnen.
Rettslig grunnlag:
Straffeloven (2005) § 272, om kroppskrenkelse med skadefølge.
Spesialenhetens vurdering:
På bakgrunn av en kjennelse fra tingretten, reiste D og E, i kraft av å være namsmenn, hjem til As bopel. De var sivilt kledd. På stedet kom de i kontakt med A, som låste seg inn i huset. Etter å ha forsøkt å komme i dialog med A i ca. 1,5 time ble en annen patrulje tilkalt. Etter nye forsøk på dialog, besluttet operasjonsleder at politiet skulle åpne døren med makt. F og G førte deretter A ut av huset med makt, mens D og E lette etter As sønn inne i huset. F og G opplevde at A gjorde mye motstand. Ved bilen slapp G tak i hånden til A for å låse opp bilen, og A slo til G i fjeset. F og G la A i bakken og påsatte håndjern. G satte seg med knærne på As rygg. A klagde over smerter i skulderen og håndjernene ble fjernet. I etterkant oppsøkte A lege og det ble påvist et ribbeinsbrudd. Spesialenheten la til grunn at A ble påført ribbeinsbruddet ved at F satt med knærne oppå ryggen hennes mens hun lå på bakken.
Spesialenheten la til grunn at A ikke etterkom politiets pålegg om å sette seg inn i bilen, og at hun gjorde fysisk motstand. Politiets maktbruk mot henne var foranlediget av at G fikk et slag i ansiktet. Det var for tjenestepersonene nødvendig å få situasjonen raskt under kontroll ved å legge henne ned og få kontroll på hendene hennes. Spesialenheten fant det ikke bevist at bruken av makt i situasjonen var unødvendig, uforsvarlig eller uforholdsmessig.
Vedtak:
Saken er henlagt fordi intet straffbart forhold anses bevist.