ANMELDELSE FOR MISBRUK AV STILLING
A anmeldte politibetjent B for misbruk av stilling. Politibetjent B er samboer med As tidligere samboer X. A og X hadde en pågående tvist om samvær med felles datter. I forbindelse med at A skulle hente datteren på skolen for å gjennomføre samvær, kom en politibetjent B kjørende i tjenestebil. Bs kollega C kom ut av bilen og spurte A hvorfor han var på skolen. Etter ca. 15 minutter kom ytterligere en politibil. A, politiet og ansatte ved skolen gjennomførte deretter et “meklingsmøte” på rektors kontor. Den ene politiansatte påtok seg meklerrollen. A fikk opplyst at X ikke ønsket at samvær skulle gjennomføres. A mente saken ikke var en politisak. Det var ingen grunn til at politiet skulle komme, og han følte seg sjikanert og trakassert.
Politibetjent B ble avhørt som mistenkt. Flere personer ble avhørt som vitner, og aktuelle dokumenter fra politidistriktet ble innhentet.
Spesialenheten la til grunn at politibetjent B reiste til skolen i uniformert tjenestebil for å forsikre X om at A ikke var på skolen. Han hadde på forhånd informert overordet uten å ha møtt innvendinger. A ønsket å hindre konfrontasjon mellom X og A foran deres datter. Det forelå ikke tilstrekkelig bevis for at politibetjent B hadde forsøkt å hindre samværet mellom A og datteren.
Spørsmålet var om Bs bruk av politimyndighet var rettsstridig. En politimann må ikke hevde politimyndighet i egne forhold, jf. politiinstruksen § 5-3. Spesialenheten mente politibetjent B ikke hadde overholdt § 5-3, og at han ved dette opptrådte uriktig. Hans opptreden ble ikke ansett å være straffbar.
Saken ble henlagt etter bevists stilling. Henleggelsen er opprettholdt av Riksadvokaten.
Det var grunnlag for å rette kritikk mot Bs opptreden, og saken ble sendt til administrativ gjennomgang, jf. påtaleinstruksen § 34-7 annet ledd.