ANMELDELSE FOR URETTMESSIG BORTVISNING OG BRUK AV MAKT VED PÅGRIPELSE OG INNSETTELSE I ARREST
Politidistrikt:
Innlandet politidistrikt
Anmeldelse:
A anmeldte politiet for å ha bortvist henne fra sentrum, og å bruke makt mot henne i forbindelse med pågripelse og innsetting i arresten.
Åsted: Offentlig sted, helg, om natten
Oppdrag: Orden, pågripelse
Ruspåvirkning: Ja
Maktbruk: Etterforskingsresultatet viste at politiet brukte håndjern på A.
Skader: Ingen fysiske skader
Spesialenhetens vurdering:
Det følger av politiloven § 7 at politiet kan gripe inn for å stanse forstyrrelser av den offentlige ro og orden eller for å avverge eller stanse lovbrudd. I slike tilfeller kan politiet blant annet bortvise personer. Politiet kom til stedet fordi det var meldt om uroligheter og voldsbruk. A var deltakende, og fikk pålegg om å forlate sentrum. Det var ikke bevismessige holdepunkter for at tjenestepersonene som var i kontakt med A hadde opptrådt på et vis som kunne lede til straffansvar.
Det følger av politiloven § 5 at enhver plikter straks å rette seg etter de pålegg, tegn og øvrige signaler som politiet gir. Unnlatelse er straffbart.
Politipatrulje nr. 2 påtraff A senere i sentrum, noe som viste at hun hadde unnlatt å etterkomme pålegget fra første patrulje om å forlate sentrum. På grunn av hennes brudd på bortvisningspålegg, beruselse og utagerende oppførsel, ble det besluttet at hun måtte innbringes til arresten. A motsatte seg dette, og måtte fysisk føres bort til politibilen. Hun sparket til den ene tjenestepersonen og utagerte i politibilen. Hun ble påsatt håndjern.
Politiet har blant annet anledning til å innbringe personer som på grunn av beruselse forstyrrer den offentlige ro og orden, jf. politiloven § 9. Bruken av makt for å gjennomføre tjenesteoppdraget gikk ikke utover det som var nødvendig og forholdsmessig i situasjonen, og bruken av makt mot A var foranlediget av hennes egen opptreden.
Spesialenhetens avgjørelse:
Saken er henlagt som intet straffbart forhold anses bevist.
Rettslig grunnlag:
Straffeloven § 171 om tjenestefeil.
Straffeloven § 271 om kroppskrenkelse.