ANMELDELSE FOR ULOVLIG RANSAKING
Politidistrikt:
Møre og Romsdal politidistrikt
Anmeldelsen:
A anmeldte politiet for brudd på straffeprosessloven knyttet til beslag av As våpen. A opplyste at tre polititjenestepersoner kom hjem til ham for å beslaglegge hans våpen. En av polititjenestepersonene fulgte etter ham da han gikk inn for å hente våpnene. A spurte politiet om de hadde ransakingsordre, noe de ikke hadde. En av tjenestepersonene oppga at beslaget var godkjent av politiadvokat og at de ikke trengte ransakingsbeslutning.
Rettslig grunnlag:
Straffeloven (2005) § 172, om grovt uaktsom tjenestefeil
Spesialenhetens vurdering:
Det fremgikk av sakens dokumenter at A var anmeldt for familievold, og at politiadvokat X i forbindelse med anmeldelsen besluttet å beslaglegge As våpen. Tre tjenestepersoner reiste til As adresse for å beslaglegge våpnene. Skriftlig beslutning om beslag var nedtegnet av politifullmektig Y, hvor grunnlaget for beslaget er opplyst å være mistanke om at A hadde tatt opptrådt voldelig mot sin samboer.
Utover at en av tjenestepersonene fulgte etter A inn i garasjen da han hentet våpnene, og slik observerte hvordan våpnene var oppbevart, forelå det ingen opplysninger om at politiet ransaket hjemme hos A.
A brakte spørsmålet om opprettholdelse av beslaget inn for tingretten. Retten kunne ikke se at våpnene og ammunisjonen hadde betydning som bevis eller kunne bli inndratt i en straffesak. Politiets begjæring om opprettholdelse av beslaget ble ikke tatt til følge. Retten uttalte at dersom politiet mener at forholdet i siktelsen kan ha betydning for hvorvidt siktedes tillatelse til å inneha våpen etter våpenloven skal inndras, må politiet behandle saken etter reglene i våpenloven.
Ting som kan ha betydning som bevis, kan beslaglegges inntil rettskraftig dom foreligger, jf. straffeprosessloven § 203. Enhver som rammes av beslaget kan straks eller senere kreve brakt inn for retten spørsmålet om det skal opprettholdes, jf. straffeprosessloven § 208. Under tjenesteutøvelsen kan en politimann ikke gå inn på privat grunn eller inn i privathus eller lokale, med mindre han skal foreta pågripelse, ransaking, beslag eller iverksette andre tvangsmidler i samsvar med regler fastsatt i lov eller i medhold av lov, jf. politiinstruksen § 8-7 nr. 2.
Med bakgrunn i sakens opplysning kunne Spesialenheten ikke se at politiet ransaket hos A. Det var videre ikke sannsynlig at det fra politiets side var opptrådt på et vis som kunne lede til straffansvar.
Vedtak:
Saken er henlagt uten etterforsking, jf. straffeprosessloven § 224 første ledd.