ANMELDELSE FOR MULIG SØK UTEN TJENESTEMESSIG BEHOV
Politidistrikt:
Oslo politidistrikt
Anmeldelsen:
Oslo politidistrikt meldte om mulig søk uten tjenestemessig behov i politiets registre begått av politibetjent A. I forbindelse med etterforskingen av en voldtektssak hadde politiet gjennomgått innholdet på en beslaglagt telefon. På telefonen fant de bilder av B og en kvinne som ble identifisert som A. Bildene viste de to sammen, delvis nakne/iført noen av politiets uniformseffekter. Videre ble det funnet tekstmeldinger som politiet fant “påfallende”. Derfor foretok de noen undersøkelser for å avdekke om A hadde utført irregulære søk i politiets registre. Det ble da avdekket at A hadde søkt i politiets registre mot en kjent kriminell C som var venn med B. Politidistriktet visste ikke om A hadde hatt tjenstlig grunn til å foreta søkene. På bakgrunn av søkene, tekstmeldingene og bildene, oversendte politidistriktet saken til Spesialenheten for vurdering.
Rettslig grunnlag:
Straffeloven (1902) § 324, om brudd på tjenesteplikt
Spesialenhetens vurdering:
På bakgrunn av materiale fra Kripos og PIT vedrørende As søk i politiets registre, la Spesialenheten til grunn at hun ved tre ulike anledninger hadde åpnet og lest informasjon om C i politiets straffesaksregister BL, og i politiets etterretningsregister Indicia. På bakgrunn av informasjon fra Kripos ble det lagt til grunn at lesingen av objekter i Indicia trolig var basert på at det lå informasjon på førstesiden i systemet som var tilgjengelig for alle og at hun hadde klikket seg videre derfra og lest ytterligere informasjon. Det var usikkert hvorfor A hadde foretatt søkene i BL. A hevdet i avhør at hun på dette tidspunktet var ny i politiet og at hun pleide å klikke seg videre i Indicia for å oppdatere seg. Med hensyn til søkene i BL kunne hun ikke huske hvorfor hun hadde søkt opp informasjon om C, men mente hun måtte ha hatt tjenstlig grunn. Hun benektet at dette skulle ha skjedd på oppdrag fra B og at hun hadde videreformidlet informasjon til B. As leder forklarte i avhør hos Spesialenheten at han ikke kunne utelukke at hun hadde tjenstlig grunn til å foreta søkene.
Spesialenheten anså det påfallende at hun ved flere anledninger hadde søkt opp informasjon om C i politiets registre, men fant det ikke bevist utover rimelig tvil at det fra politiets side var opptrådt på et vis som kunne lede til straffansvar. Da det ikke med særlig styrke kunne konkluderes med at det ikke hadde blitt begått et straffbart forhold, ble saken henlagt etter bevisets stilling.
Vedtak:
Saken er henlagt etter bevisets stilling.