ANMELDELSE FOR ULOVLIG RANSAKING OG BRUK AV MAKT
Politidistrikt:
Oslo politidistrikt
Anmeldelse:
A anmeldte to tjenestepersoner for å ha brukt ulovlig makt mot henne og for ulovlig å ha ransaket henne.
Åsted: Offentlig sted, helg
Oppdrag: Orden, pågripelse
Ruspåvirkning: Ja
Maktbruk: Etterforskingsresultatet viste at politiet la A mot en benk og satte på henne håndjern.
Skader: Hevelser, ømhet mv.
Spesialenhetens vurdering:
Spesialenheten la til grunn at A nektet å opplyse personalia og å fremvise ID selv om tjenestepersonene gjentatte ganger ba om dette. Hun strittet imot og forsøkte å unndra seg en lovlig kontroll. Tjenestepersonene hadde lovlig adgang til å bruke makt for å holde A tilbake.
Tjenestepersonene mistenkte at A hadde brukt narkotika/hadde narkotika på seg, og de ønsket å ransake henne. A samarbeidet ikke, og det er beskrevet at situasjonen eskalerte i garderoben slik at hun måtte legges mot benken og påsettes håndjern.
Spesialenheten finner det ikke bevist at tjenestepersonenes bruk av makt gikk utover det som var nødvendig og forholdsmessig i situasjonen. Bruken av makt var foranlediget av As egen opptreden.
Tjenestepersonene forklarte at A ble tatt med inn i garderoben fordi de ønsket å visitere henne for å se om hun hadde legitimasjon på seg.Tjenestepersonene kunne lovlig visitere A for å se om hun hadde legitimasjon med seg. As opptreden ga også grunnlag for mistanke om bruk av narkotika. Ved tegn- og symptomtesten ble det ikke funnet tegn til narkotikabruk, men de var likevel i tvil på grunn av hasjlukten. Spesialenheten fant ikke holdepunkter for at tjenestepersonene hadde opptrådt straffbart ved å benytte tegn- og symptomtest på A for å undersøke om hun var påvirket av narkotika.
Det var noe uklart for Spesialenheten om tjenestepersonenes mistanke mot A endret seg til å omhandle mulig besittelse av narkotika, og at de som følge av dette mente at vilkårene for ransaking av A var oppfylt.
Spesialenheten oppfattet det uansett slik at mistanken gjaldt besittelse og/eller bruk av narkotika som omfattes av legemiddelloven § 24. Mistanke for overtredelse av legemiddelloven § 24 gir ikke tjenestepersonene kompetanse til å ransake uten beslutning fra påtalejurist. Spesialenheten oppfattet det også slik at det var påtalejurister til stede på festivalen, og at det var anledning til å rette spørsmål om ransaking til juristen.
Spesialenheten mente tjenestepersonene ikke selv hadde kompetanse til å ransake A.
Overtredelse av straffeprosessloven innebærer ikke automatisk at det er begått en straffbar tjenestefeil. Spesialenheten fant det ikke bevist utover rimelig tvil at tjenestepersonene hadde begått en grov tjenestefeil.
Spesialenhetens avgjørelse:
Saken er henlagt som intet straffbart forhold anses bevist.
Saken er henlagt på grunn av bevisets stilling.
Rettslig grunnlag:
Straffeloven § 172 om grovt uaktsom tjenestefeil
Straffeloven § 271 om kroppskrenkelse
Administrativ avgjørelse:
Saken er sendt til administrativ gjennomgang i politidistriktet knyttet til notoritet om bruken av «tegn og symptomer», herunder notoritet om resultatet av de ulike leseøvelsene.