ANMELDELSE FOR GROV UFORSTAND I TJENESTEN OG LEGEMSFORNÆRMELSE
A anmeldte politiet for grov uforstand i tjenesten og for å ha påført ham skrubbsår.
Spesialenheten opptok utdypende forklaring fra A. Han opplyste at politiet hadde henlagt hans anmeldelse mot NAV. A mente politiet ved dette hadde gjort seg skyldig i medvirkning til lovbrudd. A opplyste videre at politiet hadde kommet hjem til ham for å forkynne dokumenter, og at de hadde tatt seg ulovlig inn på hans private eiendom. Politiet hadde også slengt ham ned i grusen slik at han fikk skrubbsår.
Det fremgikk at av politiets straffesaksregister at As anmeldelse av NAV var henlagt, og at henleggelsen var opprettholdt av statsadvokatembetet.
To tjenestemenn hadde reist til As bopel for å forkynne dokumenter. A hadde kjeftet på tjenestemennene. Siden det forelå avskiltingsbegjæring på As bil, ble han informert om at tjenestemennene måtte ta skiltene. A forsøkte å hindre dette, og han forsøkte også å ta av skiltet på politibilen. Han ble stanset og påsatt håndjern. Håndjernene ble tatt av da tjenestemennene reiste fra stedet.
Spesialenheten viste til at politiet kan gå inn på privat grunn for blant annet å gjennomføre forkynninger, jf. politiinstruksen § 8-7 nr. 1. Videre kan politiet benytte makt i tjenesten etter politiloven § 6, og å påsette håndjern, jf. politiinstruksen § 3-2 tredje ledd. Den maktbruken som var benyttet mot A fremsto å være forholdsmessig og ikke unødvendig sett på bakgrunn av As opptreden.
Når det gjaldt henleggelsen av As anmeldelse viste Spesialenheten til at det tilligger påtalemyndigheten å vurdere hvorvidt vilkårene for straffeforfølgning er til stede. As klage var også behandlet av statsadvokaten.
Saken ble henlagt idet det ikke var rimelig grunn til å iverksette etterforsking, jf. straffeprosessloven § 224 første ledd.