ANMELDELSE FOR BRUDD PÅ TAUSHETSPLIKT
Politidistrikt:
Innlandet politidistrikt
Anmeldelsen:
A anmeldte politiadvokat B for å ha gitt opplysninger til media som har ført til at As identitet og tilknytning til saken er blitt kjent. Oppslagene har ført til utrygghet hos allmennheten og påfølgende forhåndsdømming av ham i blant annet sosiale medier, samt at han selv og naboene har opplevd økt trafikk av skuelystne utenfor boligene. A klaget også over opplysningene som politiet hadde gitt til hans arbeidsgiver. Opplysningene han hadde fått gjengitt av arbeidsgiver i suspensjonssaken bygget på antakelser tidlig under etterforskingen. Som følge av politiadvokatens uttalelser sto han i fare for å bli avskjediget. Han hadde derfor bedt politiet kontakte arbeidsgiver og moderere uttalelsene.
Spesialenhetens undersøkelser:
Spesialenheten gjorde undersøkelser i STRASAK og Arbeidsgiver- og arbeidstakerregisteret (AA-registeret).
Rettslig grunnlag:
Straffeloven (1902) § 121, om brudd på taushetsplikt
Spesialenhetens vurdering:
Når det gjelder utlevering av opplysninger og uttalelser til media, fremgår det av politiregisterloven § 34 første ledd, jf. politiregisterforskriften § 9-8, at taushetsplikten ikke er til hinder for at allmennheten på nærmere angitte vilkår gis generelle opplysninger fra en straffesak.
Det fremgår av politimesterens oversendelsesbrev til Spesialenheten at flere personer i politidistriktet hadde vært involvert i mediehåndteringen i straffesaken mot A. Spesialenheten fant det ikke sannsynlig at de vurderinger og uttalelser som var gjort i saken var straffbare. Det fremkom ikke at det var gitt opplysninger til media som identifiserte A eller boligen hans.
Det fremgår av politiregisterforskriften § 10-6 første ledd, jf. politiregisterloven § 30 første ledd, at politiet har en varslingsplikt overfor offentlig myndighet når ”en embetsmann eller en offentlig tjenestemann i tilsvarende høy stilling” blir siktet for lovbrudd av en slik art at det antas å kunne få konsekvenser for hans stilling. Det følger videre at underretning skal gis allerede når etterforskingen settes i verk dersom politiet antar at det vil kunne bli spørsmål om suspensjon av vedkommende.”
Spesialenheten fant det heller ikke sannsynlig at politiadvokat B hadde brutt lovpålagt taushetsplikt ovenfor As arbeidsgiver.
Vedtak:
Saken er henlagt uten etterforsking, jf. straffeprosessloven § 224 første ledd.