PÅSTAND OM BRUDD PÅ TAUSHETSPLIKT
Politidistrikt:
Sør-Øst politidistrikt
Anmeldelsen:
I mai 2016 ransaket politiet på arbeidsplassen til A og hjemme hos A. Et TV-team filmet under ransakingene. Noen måneder senere ble det vist filmopptak fra ransakingene i et TV-program. A var ikke kjent med at TV-teamet var med på ransakingene eller at filmopptak fra ransakingene skulle bli vist på TV. A hevdet at hans familie hadde fått reaksjoner på reportasjen fra øvrig familie, venner, naboer og foreldre til barnas venner, som kjente igjen As hjem og hans arbeidssted. I følge A var det ingen tvil om at reportasjen på TV dreide seg om ham. A anmeldte politiet for brudd på taushetsplikt.
Rettslig grunnlag:
Straffeloven§ 209, om brudd på taushetsplikt
Spesialenhetens vurdering:
Reportasjen på TV viste at politiet ransaket i en våpenforretning og hjemme hos en siktet. Navn eller adresser på personer involvert i straffesaken ble ikke oppgitt. I programmet ble det opplyst at de aktuelle ransakingene skjedde på bakgrunn opplysninger fremkommet i en stor politioperasjon for å avdekke ulovlig våpenomsetning.
Spesialenheten iverksatte ikke etterforsking. Det ble vist til politiregisterlovens bestemmelser om unntak fra taushetsplikt og til prosessen om politiets rolle i TV-serier, herunder til oppfordringen om å samarbeide med det aktuelle TV-programmet. Spesialenheten tvilte ikke på at As nære omgangskrets, ut fra innholdet i reportasjen, kunne skjønne at reportasjen dreide seg om A, men reportasjen ga ikke allmennheten informasjon om at A var en av dem det ble brukt tvangsmidler mot.
Vedtak:
Saken er henlagt uten etterforsking.