ANMELDELSE AV POLITIET FOR LEGEMSKRENKELSE
A anmeldte i oktober 2013 politiet for straffbar legemskrenkelse i forbindelse med at han ble pågrepet. A opplyste i anmeldelsen at han på grunn av beruselse ikke husket så mye av episoden, men at han var blitt fortalt at en polititjenesteperson hadde sparket ham i hodet mens han lå nede med håndjern på.
Spesialenheten innhentet kopi av dokumenter i politiets sak mot A, samt oppdragslogg for hendelsen.
Det ble avhørt to vitner, og tre polititjenestepersoner (B,C og D) ble avhørt som mistenkte.
Etterforskingsresultatet viste at A var åpenbart beruset og forstyrret den offentlige ro og orden. A unnlot å etterkomme pålegg fra B som kom til stedet, og de endte i et basketak på bakken. B sprayet A med pepperspray uten at det medførte at han fikk kontroll på A. C og D ankom stedet, og hjalp til med å få satt på A håndjern. A satte seg kraftig til motverge, og det ble brukt batong mot A. A ble i forbindelse med hendelsen blant annet påført et kutt over venstre øye. Spesialenheten fant det ikke bevist at B, C eller D med vilje påførte A skade. Spesialenheten la til grunn at A ytte så vidt stor motstand at B, C og D hadde problemer med å få kontroll på ham, og at denne situasjonen nødvendiggjorde ikke ubetydelig maktbruk fra deres side. Spesialenheten kunne imidlertid ikke se at vilkårene for bruk av slagvåpen var oppfylt, og mente at det ikke var anledning til å slå A med batong. Bruken av batong kunne etter Spesialenhetens mening likevel ikke lede til straffansvar.
Etterforskingsresultatet etterlot usikkerhet med hensyn til når og hvordan A ble påført skade over øyet. Opplysningene i saken ga ikke bevismessig dekning for at politiets maktbruk var uforsvarlig eller uforholdsmessig, selv om det førte til at A ble påført skade. Tvilen knyttet til hvordan skaden oppsto, ledet til at saken ble henlagt etter bevisets stilling.