ANMELDELSE FOR UNØDIG MAKTBRUK
A, på 17 år, anmeldte politiet for unødvendig voldsbruk og maktbruk i forbindelse med transport til BUP. A nektet å ta på bilbelte til tross for politiets pålegg, og polititjenestepersonene (B og C) anvendte makt mot ham for å få ham til å slippe setebeltet og for å sette på ham håndjern. A mente politiet ikke kunne tvinge ham til å ha på belte og at de dessuten neste var fremme. As far var med under transporten.
Spesialenheten avhørte A. B og C ble avhørt som mistenkt. Politiets korresponderende straffesak ble innhentet.
Det fremkom av politiets dokumenter at A nektet å ta på setebeltet og at B og C anvendte makt mot ham, herunder håndjern, for å få på beltet. A spyttet B i ansiktet da de satt i bilen. A forlot møtet med BUP, og etter ønske fra overlegen, hentet B og C ham. I den forbindelse anførte A at C hadde kjørt på ham og at B hadde tatt kvelertak på ham.
Saken ble vurdert i forhold til straffeloven § 228 første ledd om legemsfornærmelse og straffeloven § 325 første ledd nr. 1 om grov uforstand i tjenesten. Spesialenheten fant ikke bevismessig grunnlag for å hevde at maktbruken mot A var unødvendig og uforholdsmessig sett i sammenheng med situasjonen, jf. politiloven § 6. Det er påbudt å bruke setebelte selv på korte kjøreturer, samt at enhver plikter å rette seg etter politiets pålegg, jf. politiloven § 5. Vilkårene for bruk av håndjern var til stede, jf. politiinstruksen § 3-2. Når det gjaldt innhentingen av A ble det vist til at A hadde forlatt møtet ved BUP før møtet var avsluttet, og legen hadde bedt B og C om bistand til å hente A tilbake. Spesialenheten fant det ikke bevist at de ved dette hadde handlet kvalifisert klanderverdig, idet politiet skal bistå andre myndigheter ved anmodning. Spesialenheten fant det videre ikke bevist at C hadde kjørt på A eller at B hadde tatt kvelertak på A.
Saken ble henlagt med den begrunnelse at intet straffbart forhold ble ansett bevist.