ANMELDELSE FOR BRUDD PÅ TAUSHETSPLIKT
Politidistrikt:
Agder politidistrikt
Anmeldelsen:
Agder politidistrikt varslet Spesialenheten om at det forelå opplysninger som ga grunn til å mistenke politibetjent A for brudd på taushetsplikt. Mistanken hadde sin bakgrunn i opplysninger gitt til politidistriktet av person B. B hevdet at politibetjent A ga ut taushetsbelagt informasjon til person C om at myndige barn var innbragt i arresten. Videre hevdet B at politibetjent A også hadde gitt C opplysninger om forhold der B var i kontakt med politiet.
Spesialenhetens etterforsking:
Det er opptatt forklaring fra B og C og fire andre vitner. A ble avhørt 2 ganger med status som mistenkt. Det er innhentet kopi av politiets oppdragslogg og arrestlogg. Kripos har bistått med innhenting av søkehistorikk.
Rettslig grunnlag:
Straffeloven (1902) § 121, om brudd på taushetsplikt
Straffeloven (1902) § 324, om brudd på tjenesteplikt
Spesialenhetens vurdering:
Både politibetjent A og C bekreftet i avhørt at A hadde gitt opplysninger til C om at hennes barn var innbrakt av politiet og satt i arresten. A oppga at han på forespørsel fra C i SMS hadde svart bekreftende eller benektende på henne spørsmål om noen av barna befant seg i arresten. A sa han hadde handlet ut fra medmenneskelighet, fordi C ville få større ro og trygghet dersom hun visste at barna ble tatt hånd om av politiet. Spesialenheten fant at 5 av 6 mulige situasjoner der A hadde besvart forespørsler fra C lå så langt tilbake i tid at et mulig straffansvar var foreldet.
I vurderingen av spørsmålet om A i mars 2015 kunne ha gitt C opplysninger kom Spesialenheten til at forholdet måtte henlegges etter bevisets stilling. Cs opplysning om hvem som hadde vært i politiarresten på det aktuelle tidspunkt fremkom ikke av opplysninger i politiets logg. Den av barna som satt i arresten på dett tidspunktet var for øvrig også registrert med samme bostedsadresse som sin mor.
Vedtak:
Saken ble henlagt etter bevisets stilling.