ANMELDELSE FOR OPPTREDEN I FORBINDELSE MED UNDERSØKELSER
Politidistrikt:
Oslo politidistrikt
Anmeldelsen:
I brev til Spesialenheten beskrev A en hendelse hvor to polititjenestepersoner i sivil hadde kommet inn i en studentbolig med flere leiligheter og stilt spørsmål til beboerne. A mente at politiet ikke hadde lov til å “snike” seg inn slik de gjorde å prate med beboere om deres naboer. Da Spesialenheten mottok As brev, var det gått to år siden hendelsen fant sted.
Rettslig grunnlag:
Straffeloven (1902) § 325 første ledd nr. 1, om grov uforstand i tjenesten
Straffeloven (1902) § 121, om brudd på taushetsplikt
Spesialenhetens vurdering:
Politiet har med hjemmel i politiinstruksen § 8-7 adgang til å gå inn i privat hus eller lokale for å utføre nærmere angitte oppgaver, blant annet for å avgi en tjenstlig meddelelse eller forebygge, stanse eller etterforske et lovbrudd. Videre kan politiet uten hinder av taushetsplikten utgi opplysninger til private når dette vurderes nødvendig i forbindelse med etterforsking av straffesak, for å forebygge lovbrudd eller ved utøvelsen av ordenstjenesten og politiets service- og bistandsfunksjon, jf. politiregisterloven §§ 26 – 28.
Med bakgrunn i As opplysninger om hendelsen var det ikke grunnlag for å hevde at politiet hadde opptrådt på et vis som kunne medføre straffansvar.
Vedtak:
Saken er henlagt som intet straffbart forhold anses bevist.