PÅSTAND OM PÅVIRKNING AV VITNE
Politidistrikt:
Oslo politidistrikt
Anmeldelsen:
A anmeldte politibetjent B for forsøk på å påvirke henne som vitne. B hadde som privatperson sendt en tekstmelding til A der hun opplyste at hun hadde anbefalt et familiemedlem å anmelde A for falsk forklaring i sak hvor familiemedlemmet var domfelt for vold. A var et sentralt vitne i saken mot Bs familiemedlem. A stilte i anmeldelsen også spørsmål ved hvordan B hadde kjennskap til hva hun hadde forklart i politiavhør, og ved Bs engasjement og opptreden i anledning saken mot familiemedlemmet.
Rettslig grunnlag:
Straffeloven (2005) § 157 om motarbeiding av rettsvesenet
Spesialenhetens vurdering:
Bsfamiliemedlem var, på tidspunktet B sendte tekstmeldingen, domfelt i lagmannsretten. Saken var anket til Høyesterett, men skyldspørsmålet måtte likevel anses endelig avgjort. A forklarte at hun selv mente at hun ikke skulle forklare seg mer i saken da hun mottok tekstmeldingen.
Undersøkelser foretatt av Kripos ga ikke holdepunkter for at B hadde søkt i politiets systemer for å få opplysninger om A. Det var nærliggende å anta at B hadde fått informasjon om avhøret av A gjennom sitt familiemedlem.
Ut fra As beskrivelse av Bs opptrenden overfor henne og ellers i forbindelse med den aktuelle straffesaken, kunne det stilles spørsmål ved om B hadde vært seg tilstrekkelig bevisst bestemmelsen i politiinstruksen om at en polititjenesteperson plikter å opptre både i og utenfor tjenesten slik at vedkommende oppnår den respekt og tillit hos borgerne som stillingen krever. Spesialenheten fant likevel ingen opplysninger som tilsa at B hadde opptrådt på et vis som kunne medføre straffansvar.
Vedtak:
Saken er henlagt uten etterforsking.