ANMELDELSE FOR LEGEMSFORNÆRMELSE
Spesialenheten mottok anmeldelse fra A via hans advokat. A anmeldte politiet for legemsfornærmelse med skadefølge i forbindelse med at han ble tvangsmessig stanset.
Bakgrunnen for saken var at A skulle pågripes i forbindelse med en narkotikasak. Politiet fulgte etter ham i bil, og A snudde foran politiets stoppost og forsøkte å kjøre vekk fra stedet. Politiet kjørte da på ham slik at As bil havnet i grøfta.
Etter kollisjonen klaget A på smerter, og hevdet i anmeldelsen at han hadde pådratt seg hjernerystelse og brist i ribben. Videre hevdet A at han slet med senskader som panikkangst, inkontinens, nakkeproblemer og manglende følelse i fingre på begge hender.
Spesialenheten innhentet kopi av politiets oppdragslogg, egenerklæring fra politiet samt legeerklæringer.
Politibilens hastighet var anslått til å være ca. 50 km/t mens As bil hadde hatt en hastighet på ca. 20 km/t. Det fremgikk av journal fra sykehuset samme dag at A ikke fikk påvist noen skjelett- eller bløtdelsskader. A var noe forslått, og fikk smertestillende for dette som skulle trappes ned etter hvert som smerten avtok. Det fremgikk også at han hadde vært involvert i en motorsykkelulykke i 2010.
Spesialenheten viste til instruks om tvangsmessig stansing av kjøretøy, og fant på bakgrunn av sakens faktum, det ikke sannsynlig at polititjenestepersonene hadde handlet på et vis som kunne lede til straffansvar.
Saken ble henlagt med den begrunnelse at det ikke var rimelig grunn til å undersøke om det forelå straffbart forhold, jf. straffeprosessloven § 224 første ledd.