ANMELDELSE FOR GROV UFORSTAND I TJENESTEN
A anmeldte politiet for å ha nektet/utestengt ungdommer fra et åpent møte. Politiet la kun vekt på arrangørens opplysninger om at ungdommene kom til å lage bråk, i stedet for å faktisk selv vurdere/se om ungdommene bråket.
Spesialenheten innhentet aktuelle dokumenter fra politidistriktet.
Det fremkom at arrangøren hadde sendt en bekymringsmelding til politiet hvor det ble informert om et seminar som organisasjonen skulle holde. Organisasjonen hadde i det siste vært plaget med at ungdommer med et annet syn laget “kvalme” under arrangement. De ønsket politiets bistand.
Av politiets oppdragslogg fremkom at politiet fikk melding fra arrangøren og fra en ansatt ved hotellet hvor arrangementet ble avholdt, at 20-30 ungdommer demonstrerte utenfor. Ungdommene ønsket å komme inn i lokalet. Politiet ankom stedet og påla ungdommene å flytte seg fra inngangen. De ble gitt et område på parkeringsplassen hvor de kunne oppholde seg/demonstrere.
Spesialenheten fant ikke rimelig grunn til å iverksette etterforsking. Det ble vist til politiets oppgaver, jf. politiloven § 2 og at politiet i medhold av politiloven § 7 kan gripe inn for å stanse forstyrrelse av den offentlige ro og orden, og i den forbindelse kan forby opphold på bestemte steder, avvise eller bortvise personer.
Saken ble henlagt med den begrunnelse at det ikke var rimelig grunn til å iverksette etterforsking, jf. straffeprosessloven § 224 første ledd.
Henleggelsen er opprettholdt av Riksadvokaten.