ANMELDELSE FOR BRUDD PÅ TAUSHETSPLIKT
Politidistrikt:
Trøndelag politidistrikt og Politihøgskolen
Anmeldelsen:
En politihøgskolestudent ble anmeldt å ha videreformidlet taushetsbelagt informasjon om ulike saksforhold i politiet da han tjenestegjorde i praksisår ved politidistriktet. I bekymringsmeldinger til Politihøgskolen fra bekjente av studenten ble det opplyst at de hadde mottatt bilder av politiregistre, rapporter, åsted, beslag mv. via mobiltelefontjenesten Snapchat.
Spesialenhetens etterforsking:
Det er opptatt forklaring fra anmelder og mistenkte samt tre vitner.
Kripos har bistått med undersøkelse av søkehistorikk. Det ble ikke funnet at A hadde søkt på X i politiets registre.
Rettslig grunnlag:
Straffeloven (2005) § 209 om brudd på taushetsplikt
Spesialenhetens vurdering:
Tre vitner som forklarte seg for Spesialenheten mente å ha fått bilder på snapchat fra studenten som inneholdt sensitiv informasjon eller andre opplysninger om noens personlige forhold. Ingen av vitnene hadde lagret bildene. Med bakgrunn i det strenge bevisbyrdekravet i straffesaker var det vanskelig å kunne bevise utover rimelig tvil at A hadde har opptrådt straffbart.
Vedtak:
Saken er henlagt på grunn av bevisets stilling.
Administrativ gjennomgang:
Saken ble oversendt politidistriktet og Politihøgskolen, jf. påtaleinstruksen § 34-7 annet ledd, med anmodning om oppfølging av As behandling av politiinformasjon, hans bruk av sosiale medier i tjenesten og hans rolleforståelse. Etterforskingen hadde avdekket at A relativt utstrakt brukte snapchat mens han var i tjeneste. Spesialenheten mener en tjenesteperson skal være tilbakeholden med å dele opplysninger fra polititjenesten via sin(e) privat(e) sosiale mediekonti. Deling av informasjon via eks. snapchat kan lett komme i konflikt med hensynet til blant annet taushetsplikten, personvern, opplysninger om politiet arbeid/etterforsking og publikums generelle tillit til politiet, og kan også lett få andre/større konsekvenser enn det publiseringen/delingen opprinnelig var tenkt å skulle ha.