ANMELDELSE FOR TRAKASSERING
Politidistrikt:
Øst politidistrikt
Anmeldelsen:
Etter å ha blitt stanset to ganger av politiet for kjøring uten førerkort, lånte A bort sin bil til søsteren B. Under en kjøretur ble B ble observert av en politipatrulje som kjørte etter B i tre kilometer. Politiet stanset B, og hun ble spurt om førerkort og vognkort. Hun måtte også blåse alkotest. I følge A oppførte politiet seg uhøflig. A mente politiet var ute etter ham, og tjenestemennene hadde hatt god tid til å observere at det var en annen enn han som kjørte bilen. A mente det ikke var noen grunn til å stanse kjøretøyet, og han oppfattet politiets fremgangsmåte som trakassering av ham.
Spesialenhetens undersøkelser:
Det er opptatt vitneforklaring fra B.
I følge politidistriktet var det ikke gjort nedtegninger i politiets oppdragslogg eller i BL.
Rettslig grunnlag:
Straffeloven (2005) § 172, om grovt uaktsom tjenestefeil
Spesialenhetens vurdering:
Det fremgår av vegtrafikkloven § 10 første ledd at politiet kan stanse fører av kjøretøy for kontroll og at føreren plikter å vise frem dokumenter som det er påbudt å ha med under kjøringen. Politiet har en vid stansingshjemmel og det er ikke krav om mistanke om straffbart forhold for at politiet kan stanse vedkommende. Videre kan politiet ta alkotest (foreløpig blåseprøve) av fører når fører er blitt stanset i trafikkontroll, jf. vegtrafikkloven § 22a. Adgangen til å teste gjelder både ved organiserte trafikkontroller og ved kontroller under ordinær patruljering.
Spesialenheten kunne ikke se at politipatruljen som stanset B hadde opptrådt på et vis som kunne lede til straffansvar. Det var heller ikke grunnlag for å hevde at politiets opptreden var gjort for å trakassere A.
Vedtak:
Saken er henlagt som intet straffbart forhold anses bevist.
Sak 810 /15 – 123, 06.05.2016
ANMELDELSE FOR ULOVLIG RANSAKING M.M.
Politidistrikt:
Agder politidistrikt
Anmeldelsen:
A anmeldte politiet for å ha gjennomført en ulovlig og rasistisk motivert etterforsking og ransaking i lokaler som han leide ut til en polsk arbeider.
Spesialenhetens undersøkelser:
Spesialenheten var i kontakt med A og det aktuelle politidistriktet for å innhente nærmere opplysninger som den anmeldte hendelsen. En polititjenesteperson, B, ble avhørt som vitne.
Rettslig grunnlag:
Straffeloven (2005) § 173, om misbruk av offentlig myndighet
Spesialenhetens vurdering:
Spesialenhetens undersøkelser viste at det den aktuelle dagen var gjennomført en tilsynskontroll på stedet i regi av Statens vegvesen. I tillegg til politiet, deltok også representanter fra skattevesenet, arbeidstilsynet og tollvesenet i kontrollen. Det ble gjennomført flere tilsvarende kontroller av andre virksomheter i området samme dag. Det ble fra politiet opplyst at det ikke ble ransaket eller anvendt straffeprosessuelle tvangsmidler.
Spesialenheten fant ingen holdepunkter for at tjenestepersonene fra politiet hadde opptrådt straffbart.
Vedtak:
Saken er henlagt som intet straffbart forhold anses bevist.