ANMELDELSE FOR ULOVLIG VISITASJON
A anmeldte politiet for å ha ”strippet” henne i forbindelse med innsettelse i arresten. Ifølge A hadde to kvinnelige polititjenestepersoner (B og C) blitt med henne inn på cella og bedt henne om å kle av seg. A forklarte at hun ikke ville dette, da hun i 2006 var blitt utsatt for seksuelle overgrep. B og C sa at hun likevel måtte kle av seg og at de måtte tilkalle to menn om hun ikke medvirket. A nektet, og de tok da tak i armene hennes. Da A satte seg til motverge, kom to mannlige polititjenestepersoner inn på cella. De la henne ned på gulvet og holdt henne fast, mens B eller C dro av buksen hennes. A skjønte da at hun måtte gi opp og medvirket. Polititjenestemennene gikk da ut, og visitasjonen ble fullført av B og C.
Fra det aktuelle politidistriktet innhentet Spesialenheten oppdragslogg, logg fra arresten og politiets straffesak mot A. Det var ingen opplysninger i saksdokumentene om at det hadde skjedd noe spesielt under visitasjonen av A.
Spesialenheten fant ikke at det hadde skjedd noe straffbart i forbindelse med visitasjonen av A.
Det ble vist til at politiet i forbindelse med innsettelse i arrest i henhold til forskrift om bruk av politiarrest har en plikt til å besørge forsvarlig anbringelse og tilsyn av arrestanter. I den forbindelse kan politiet frata arrestanter gjenstander som kan skade vedkommende selv eller andre. I denne forstand vil narkotika være en gjenstand med skadepotensiale for arrestanten. Forut for visitasjonen var A blitt påtruffet sammen med en person mistenkt for salg av narkotika. Hun var ruset og opplyste til politiet at hun selv brukte noe narkotika. Spesialenheten fant på dette grunnlag at det var hjemmel for å foreta en grundig visitering av A i form av full avkledning for å påse at hun ikke hadde narkotika skjult på kroppen.
Slik visitasjon skal så vidt mulig gjennomføres av tjenestepersoner av samme kjønn som den pågrepne, hvilket Spesialenheten på bakgrunn av As forklaring la til grunn også var utgangspunktet for denne visitasjonen og at A fikk anledning til å medvirke til denne. Politiets maktbruk og de to polititjenestemennenes tilstedeværelse skjedde som en konsekvens av at A satte seg til motverge. Maktbruken ble vurdert å ligge innenfor politiets rammer for lovlig maktbruk. Det ble i denne sammenheng også vektlagt at maktbruken opphørte og de to tjenestemennene trakk seg tilbake da motstanden fra A opphørte.
Saken ble henlagt mot de involverte polititjenestepersonene som intet straffbart forhold anses bevist.
Saken er påklaget til Riksadvokaten.