ANMELDELSE FOR PROVOSERENDE OG FREKK OPPFØRSEL I FORBINDELSE MED TRAFIKKONTROLL
Politidistrikt:
Troms politidistrikt
Anmeldelse:
A anmeldte polititjenesteperson B for provoserende og frekk oppførsel i forbindelse med en trafikkontroll. A viste til at B påstod at hun var sikker på å ha observert at A brukte mobiltelefon mens han kjørte bil. A viste frem mobiltelefonen slik at politiet kunne se at han ikke hadde benyttet den. B var ifølge A like «forbannet og påståelig» og røsket plutselig opp bildøren og sa hun skulle ransake etter flere telefoner. A lukket da døren igjen. B sa hun hadde rett til å ransake bilen, men A mente uansett hun skulle ha sagt fra før hun røsket opp døren. Han mente oppførelsen hennes var provoserende og frekk.
Spesialenhetens vurdering:
B og kollegene gjennomførte den aktuelle dagen trafikkontroll opp mot mobilbruk under kjøring. B observerte at A kjørte mens han holdt en mobiltelefon mot øret, og A ble stoppet. Han benektet å ha snakket i mobiltelefonen og sa han hadde holdt hånden sin slik for å lure og provosere politiet. Etter at A hadde fremvist en telefon som ikke var benyttet, sa B at hun ville ransake bilen for å se om han hadde flere telefoner. A ropte at det skulle hun faen ikke og forsøkte å lukke bildøren. Etter at B åpnet døren og ga ny beskjed om at de skulle ransake, fant A frem en annen telefon.
B hadde i medhold av straffeprosessloven adgang til å ransake As bil. Det var ingen bevismessige holdepunkter for at Bi den forbindelse opptrådte straffbart. A hadde fra første stund og i sterke ordelag uttrykt at han var misfornøyd med Bs tjenesteutøvelse. Opplysningene i anmeldelsen om at B plutselig røsket opp bildøren, uten på forhånd å ha sagt noe om at hun ville ransake, stod videre i motstrid til As forklaring i avhør få dager etter hendelsen.
Spesialenhetens avgjørelse:
Saken er henlagt som intet straffbart forhold anses bevist.
Rettslig grunnlag:
Straffeloven § 171 om tjenestefeil.