ANMELDELSE AV TJENESTEFEIL VED Å HA OPPTRÅDT KRITIKKVERDIG I ROLLEN SOM TRUSSELKOORDINATOR
Politidistrikt:
Trøndelag politidistrikt
Anmeldelse:
A anmeldte polititjenesteperson B for å ha opptrådt kritikkverdig og tatt seg friheter hun ikke har hjemmel eller grunnlag for i rollen som trusselkoordinator. A viser til at B må ha lest straffesaksdokumenter som omhandlet ham uten at hun har hatt noen taktisk rolle i etterforskingen. Videre fremhever A at han finner det krenkende at B har utrykt bekymring om hans mentale helse ovenfor andre.
Spesialenhetens vurdering:
Det var ikke sannsynlig at B hadde opptrådt straffbart. Ved vurderingen har Spesialenheten vektlagt at det ikke er tvilsomt at en trusselkoordinator i politiet vil kunne ha tjenestemessig behov for å søke og å lese i politiets saksdokumenter og andre opplysninger, jf. politiregisterloven § 21 og politiregisterforskriften § 8-3 annet ledd. Det vises også til at politiet har til oppgave blant annet å beskytte personer og å forebygge kriminalitet, jf. politiloven § 2, og at en trusselskoordinator i politiet typisk vil ha særskilte oppgaver knyttet til dette.
Hva angår utveksling av informasjon mellom politi og barnevern, samt uttalelser som gis fra politiet til barneverntjenesten, følger dette av nærmere regler om opplysningsrett og opplysningsplikt, jf. blant annet barnevernloven § 6-4 samt politiregisterloven § 27, jf. også politiregisterforskriften § 9-6 og kapittel 10.
Spesialenheten fant derfor ikke grunnlag for at de uttalelser fra politiet som det var vist til i anmeldelsen, kunne innebære brudd på straffeloven § 171 om grovt brudd på tjenesteplikt eller være brudd på annen straffebestemmelse.
Spesialenhetens avgjørelse:
Saken er henlagt uten etterforsking.
Rettslig grunnlag:
Straffeloven § 171 om tjenestefeil.