ANMELDELSE FOR PERSONFORFØLGELSE OG ÆREKRENKELSE
A anmeldte et politidistrikt for personforfølgelse og ærekrenkelse.
A opplyste at politiet hadde brutt seg inn i leiligheten hans i forbindelse med en aksjon angående dynamitt. A hadde nettopp sluppet ut av fengsel etter å ha sonet 13 måneder, og politiet måtte derfor forstå at han ikke kunne ha noe med dynamitten å gjøre. A forsto at politiet ønsket å avhøre ham, men pågripelsen hjemme var unødvendig og traumatisk.
Det lyktes ikke Spesialenheten å oppnå kontakt med A for utdypende forklaring.
Spesialenheten innhentet korresponderende straffesaksdokumenter og politiets oppdragslogg for den aktuelle hendelsen. Videre ble tingrettens dom, hvor A ble domfelt for overtredelse av blant annet straffeloven § 317, første ledd, første straffalternativ og brannvernloven, innhentet.
Det fremgikk av sakens dokumenter at det var besluttet ransaking og pågripelse av A grunnet skjellig grunn til mistanke om at han hadde mottatt dynamitt som var stjålet. Politiet hadde låst seg inn i leiligheten, og A lå på sofaen og sov. A satte seg kraftig til motverge, og måtte påsettes håndjern.
Spesialenheten anså det på bakgrunn av anmeldelsen og øvrige opplysninger i saken ikke sannsynlig at ansatte i politiet hadde opptrådt på et vis som kunne lede til straffansvar.
Saken ble henlagt med den begrunnelse at det ikke var rimelig grunn til å undersøke om det forelå straffbart forhold, jf. straffeprosessloven § 224 første ledd.