ANMELDELSE FOR LEGEMSFORNÆRMELSE OG GROV UFORSTAND I TJENESTEN
A anmeldte politiet for ulovlig maktbruk og grov uforstand i tjenesten i forbindelse med at han ble pågrepet etter en biljakt og for behandlingen han fikk i arresten. Han mente politiet hadde slått ham med batong, presset/slått hodet hans mot bakken og ulovlig satt på ham håndjern. Han mente også at han ble utsatt for ulovlig maktbruk på cellen da han ble lagt i bakken og holdt nede for blodprøvetaking.
Polititjenestepersonene (B og C) som pågrep A ble avhørt med status som mistenkt. To av passasjerene i bilen som A kjørte ble avhørt som vitner. Videre ble politiets sak mot A innhentet, samt bildeopptak fra arresten.
Det fremgikk at A var beruset og hadde stukket av fra politiet i bil. Han ble stanset ved bruk av spikermatte. Da bilen stanset, løp han ut og mot B og C. Han etterkom ikke pålegg om å roe seg, og ble lagt i bakken og påsatt håndjern. Det ble ikke funnet bevist at A ble slått med batong eller med forsett fikk slått hodet i bakken. A ropte/skrek hele vegen til stasjonen, og også ved inkvireringen og på cellen. Han ville ikke frivillig ta blodprøve fordi han var redd for sprøyter. Bildeopptaket fra cellen viste at fire polititjenestepersoner kom inn på cellen, la A ned på magen på en madrass og holdt ham slik at legen kunne ta blodprøven.
Spesialenheten fant det ikke bevist at B og Cs maktbruk var unødvendig, uforholdsmessig eller ubetinget utilbørlig, jf. politiloven § 6 og straffeloven § 48 tredje ledd. Det ble vist til at As opptreden nødvendiggjorde den bruken av makt som ble benyttet. Videre ble det vist til at fører av motorvogn plikter å stanse for politiet, at det er straffbart å kjøre i ruspåvirket tilstand og at det kan tas blodprøve av føreren dersom det er grunn til å tro at han er beruset, jf. vegtrafikkloven § 10, § 22 og § 22a.
Saken ble henlagt som intet straffbart forhold anses bevist.