ANMELDELSE FOR ULOVLIG MAKTBRUK
A anmeldte to polititjenestepersoner for ulovlig maktbruk mot ham og ektefellen (C) hjemme på bopel.
Spesialenheten opptok forklaring fra A. Videre ble korresponderende straffesaksdokumenter samt kopi av tingrettens dom mot A innhentet.
Det fremgikk av sakens dokumenter at politiet hadde fått melding om at en kvinne kunne ha blitt utsatt for vold av sin ektemann. Patruljen reiste til stedet og snakket med vitnene. Det viste seg at politiet kjente til at A også tidligere hadde vært hardhendt mot C. Patruljen oppsøkte ekteparet på bopel for å undersøke om C var skadet. Hun lå i sengen på soverommet mens A satt i sofaen. Hun ville ikke stå opp, og A forsøkte å hindre polititjenestepersonene i å snakke med henne. Det endte med et basketak for å få A til å roe seg ned og for å sette på ham håndjern, samt å få roet ned C, som hadde kommet ut av soverommet for å forsøke og ”redde” A. A skallet til polititjenestepersonene. Han ble påsatt håndjern og etter hvert tatt med til arresten. Han ble senere dømt for å ha skallet til to av polititjenestepersonene, samt for å ha kommet med trusler.
Spesialenheten viste til at politiet har anledning til å anvende makt i den utstrekning det er nødvendig og forsvarlig, jf. politiloven § 6. Videre kan håndjern benyttes i medhold av politiinstruksen §§ 3-1 og 3-2.
Med bakgrunn i As opptreden, at han ikke etterkom pålegg om å roe seg ned, samt at han i ettertid er blitt dømt for vold mot polititjenestepersonene, fant Spesialenheten det ikke sannsynlig at polititjenestepersonene hadde handlet på et vis som kunne lede til straffansvar.
Saken ble henlagt med den begrunnelse at det ikke var rimelig grunn til å undersøke om det forelå straffbart forhold, jf. straffeprosessloven § 224 første ledd.