Sak 050117, vedtaksdato 17.07.2005, Oslo politidistrikt
En patrulje fra Oslo politidistrikt fikk i oppdrag å ta hånd om en mann som ble antatt å være i psykisk ubalanse. I forbindelse med politiets inngripen overfor vedkommende ble det brukt peppersrpray og han ble lagt i bakken. Mannen
ble av politiet brakt til Akuttmottaket, Ullevål universitetssykehus. Etter noe ventetid ved sykehuset oppsto hjertestans, og han døde der fem dager senere.
Hendelse
En patrulje fra Oslo politidistrikt ble fredag 7. januar 2005 gitt i oppdrag å ta hånd om en mann i X. Mannen ble antatt å være i psykisk ubalanse. Politiet hadde fått flere meldinger som blant annet gikk ut på at mannen hadde opptrådt truende og at han nå sto og hylte i bakgården. I forbindelse med politiets inngripen overfor vedkommende ble det brukt peppersrpray og han ble lagt i bakken.
Mannen, som var A, ble av politiet brakt til Akuttmottaket, Ullevål universitetssykehus. Etter noe ventetid ved sykehuset oppsto hjertestans. A ble da tatt under behandling ved sykehuset, men døde der 5 dager senere, den 12. januar 2005.
Oslo politidistrikt underrettet 12. januar 2005 Spesialenheten for politisaker om saken. Spesialenheten har i medhold av påtaleinstruksen § 34-6 annet ledd etterforsket hendelsen. Selv om det ikke er grunn til mistanke om straffbar handling, skal etterforsking settes i verk dersom noen dør eller blir alvorlig skadet som følge av politiets tjenesteutøvelse.
Nærmere om hendelsen
Fredag 7. januar ca. kl. 12.20 mottok politiet i Oslo melding om at en mann opptrådte i psykisk ubalanse i X. Mannens identitet er senere fastsatt til A.
Da en politipatrulje kom til stedet, sto A ute på fortauet. Han var iført T-skjorte og benklær, og var barbeint. I følge forklaringen fra en av polititjenestemennene sto A og skrek med høy stemme. Videre framgår det at ”han sto med knyttede hender, bøyde overarmer, og de så, da de kom nærmere, at kroppen ristet.”
Politiet forsøkte å få kontakt med ham, men han reagerte ikke på tilsnakk. Da en av tjenestemennene nærmet seg A, gjorde han et utfall ved å strekke armene fram. Situasjonen ble vurdert slik at det ville bli vanskelig å ta hånd om ham uten fare for at A selv eller politiet kom til skade. Det ble derfor besluttet å bruke pepperspray. A ble etter dette sprayet i ansiktet, lagt ”kontrollert” i bakken og påsatt håndjern.
Kort tid etter at A var lagt i bakken begynte han å blø fra nesen. Han begynte også å kaste opp. Mens han lå på bakken fikk han vann i ansiktet for å få skylt bort peppersprayen. Han fortsatte også mens han lå på bakken å skrike høyt. Etter ca. 15 minutter kom en cellebil til stedet. A ble etter ordre fra Operasjonssentralen i Oslo politidistrikt kjørt til Distriktspsykiatrisk senter (DPS) i Josefinesgate.
Ved ankomst DPS i Josefinesgate, ble politiet av en sykepleier informert om at A først måtte undersøkes somatisk. Politiet ble derfor anmodet om å ta ham med til Akuttmottaket, Ullevål universitetssykehus. Ved ankomst til Akuttmottaket, ble politiet bedt om å vente en tid (anslagsvis ca.15 minutter) før helsepersonell kunne undersøke A. Mens politiet ventet, sluttet A å puste og ble blå i ansiktet. Helsepersonell ble da alarmert og A ble tatt hånd om.
A døde på Ullevål universitetssykehus onsdag 12. januar.
Etterforskingen
Sakkyndig likundersøkelse ble utført ved Rettsmedisinsk institutt den 14. januar 2005. Tjenestemenn fra Nye Kripos deltok etter anmodning fra Spesialenheten under likundersøkelsen.
Spesialenheten har opptatt forklaring fra tjenestemennene som deltok ved innbringelsen av A, hans tidligere ektefelle og en av de personene som innga melding til politiet.
Peppersprayboksen som ble benyttet mot A har vært analysert hos Nye Kripos.
Analyseresultatet viser at boksen inneholdt bestanddeler i pepper med slikt innhold og konsistens som den i henhold til deklarasjon skal ha.
Av rapport datert 31. mars 2005 fra den sakkyndige likundersøkelsen framgår at analyser av blodprøver tatt ved Ullevål universitetssykehus den 7. januar 2005 viser at A var under påvirkning av kokain.
I rapporten framgår blant annet følgende (utdrag);
”I hjernen er det påvist utbredt, fersk oksygenmangelskade og i ryggmuskulatur er det påvist forandringer som etter skjellettmuskelskade (såkalt rhabdomyolyse), jf den nevropatologiske undersøkelsen.
På bakgrunn av omstendigheter og obduksjonsfunn antas døden å skyldes oksygenmangelskade i hjernen på grunn av episode med hjertestans 7. januar 2005.
Årsak til at det oppsto hjertestans er ikke helt sikker, men det er rimelig å anta at påvirkning av kokain har hatt betydning. Det er kjent at kokain- inntak kan medføre opphisselse/agitasjon, såkalt eksistert delirium, med påfølgende hjertestans. Det er videre kjent at rhabdomyolyse kan være assosiert med kokain-inntak, og rhabdomyolyse kan i seg selv forårsake hjerterytmeforstyrrelse med påfølgende hjertestans, jf den nevropatologiske undersøkelsen.”
Videre heter det:
”Saksopplysningene tyder på at det gikk lang tid før avdøde ble tatt inn til Akuttmottaket, Ullevål universitetssykehus og at han ble feilbehandlet med kaliumklorid. Saken vil derfor bli oversendt tilsynsmyndigheten.”
Rapporten fra Rettsmedisinsk institutt er behandlet av Den rettsmedisinske kommisjon, som i brev av 20. april 2005 til Spesialenheten har varslet at en ikke har funnet grunnlag for vesentlige bemerkninger.
Konklusjon
Spesialenheten har ikke funnet at det er grunnlag for kritikk mot de polititjenestemenn som deltok i arbeidet med det aktuelle tjenesteoppdraget den 7. januar 2005. Bruken av pepperspray ser ut til å ha vært gjort i overensstemmelse med det reglement og rutiner politiet har for bruk av dette våpenet. Hensikten har her vært å få et overrumplingsøyeblikk i den hensikt å kunne ta hånd om en mulig voldsom person med minimal bruk av vold.
Det er intet ved foreliggende rapport fra Rettsmedisinsk institutt som tyder på at peppersprayen helt eller delvis har vært årsak til dødsfallet.
Spesialenheten har, som nevnt, gjennomført sin etterforskning i medhold av påtaleinstruksen § 34-6 annet ledd. Avhørte tjenestemenn har hatt status som vitner. En har derfor kommet til at saken i forhold til spørsmålet om rettmessigheten av politiets tjenestehandlinger bør avgjøres med den begrunnelse at forholdet ikke er straffbart.
Spørsmålet om feilbehandling ved Ullevål universitetssykehus er henvist til Oslo politidistrikt for vurdering av hvorvidt det bør iverksettes etterforskning.
Politimesteren i Oslo underrettes om Spesialenhetens vedtak. Sammen med vedtaket oversendes kopi av sakens dokumenter.
Spesialenheten for politisaker, 17. juli 2005
Jan Egil Presthus
sjef, Spesialenheten for politisaker