Politiet er både i arbeidet med å opprettholde ro og orden og i arbeidet med straffesaker gitt myndighet til å frihetsberøve personer. Det følger stort ansvar med det å holde noen frihetsberøvet. Retten til frihet og sikkerhet er en grunnleggende menneskerettighet, og inngrep i denne retten må ha hjemmel i lov. I tillegg til at grunnlaget for frihetsberøvelsen må være lovlig, har staten ansvar for personen som er frihetsberøvet.
Alvorlige hendelser i arrest
I saker hvor noen dør eller blir alvorlig skadet mens de er tatt hånd om av politiet, skal Spesialenheten sette i verk etterforsking selv om det ikke er grunn til mistanke om straffbar handling. Spesialenheten har siden 2005 etterforsket fem saker med dødsfall i forbindelse med opphold i politiarrest. Felles for sakene er at arrestantene har vært påvirket av alkohol, andre rusmidler eller medikamenter, og at tjenestemennenes vurdering av arrestantens tilstand og behov for helsehjelp har vært sentrale temaer under etterforskingen.
Statens plikt etter Den Europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK) til å ta vare på frihetsberøvede personer, innebærer også en plikt til å sørge for nødvendig medisinsk behandling. Rettspraksis fra Den europeiske menneskerettsdomstolen viser at dette ikke bare gir en plikt til å sørge for behandling etter begjæring fra den frihetsberøvede, men også en plikt til å overvåke utviklingen i den frihetsberøvedes tilstand. Staten har også plikt til å sikre nødvendig behandling tilstrekkelig raskt.
Forpliktelsen etter EMK er gjennomført i norsk rett bl.a. ved forskrift om bruk av politiarrest. I forskriften er det bestemt at innsatte som er syke eller påvirket av alkohol eller andre berusende midler, skal inspiseres hver halvtime, med mindre omstendighetene tilsier hyppigere tilsyn. Den som utfører inspeksjonen skal som minimum ved selvsyn forsikre seg om den innsattes situasjon.
Spesialenheten har etterforsket flere saker som gjelder arrestanter med alvorlige sykdommer som diabetes, hjerteinfarkt og slag. Hvert år behandler Spesialenheten også et antall saker som gjelder forsøk på selvdrap i arresten. Sakene viser at ansatte i politiet ofte står ovenfor svært vanskelige vurderinger i forhold til personer som for eksempel er syke, psykisk ustabile eller ruspåvirkede. I noen tilfeller vil situasjonen for den innsatte raskt kunne endre seg. Det er derfor nødvendig at tilsynet med innsatte er grundig slik at faresignaler fanges opp og at nødvendige tiltak iverksettes. Terskelen for å framstille innsatte for lege bør ikke være for høy.
Spesialenhetens erfaring er at bredere kunnskap blant arrestpersonell om symptomer på sykdom eller forgiftningsbilder vil kunne redusere risikoen for alvorlige hendelser i arrest. Nasjonal og internasjonal erfaringslæring vil bidra til å forebygge dødsfall i fremtiden.
Politidirektoratet sendte i april 2009 brev til politidistriktene og Politihøgskolen og ba virksomhetene gjennomgå flere saker fra Spesialenhetens portefølje som gjelder tilsyn med ruspåvirkede arrestanter.
Loggføring
Spesialenhetens etterforsking av saker om hendelser i arrest, viser alle hvor viktig skriftlighet og god loggføring om tiltak som er foretatt overfor arrestantene er. Beskrivelser av arrestantens tilstand ved innsettelse, om beslag gjort ved inkvireringen, om innholdet i inspeksjoner, kontakt med lege og advokat, beskjeder til operativ leder – alt er opplysninger som gjør det mulig for ansatte i arresten å gjøre en god jobb og bidra til å forebygge uønskede hendelser. Videre er god loggføring nødvendig for ledelsens daglige styring og overordnede kontroll med arresten.
For Spesialenheten er loggføring viktig for å kunne vurdere tjenestehandlingene i ettertid.
Dødsfall-saker siden 2005
Dødsfall i arresten i Kristiansand i 2005
Den 3. oktober 2005 kl 20.22 ble en person innbrakt til arresten i Kristiansand. Han ble funnet livløs morgenen etter kl 07.24. Dødsårsak er antatt å være metadonforgiftning. Ved innbringelsen ble han vurdert som påvirket, men ikke i en slik grad at man fant grunn til legetilsyn. Arrestjournalen viser at det er foretatt inspeksjoner i tråd med gjeldende spesialinstruks. Dette bekreftes også av videoovervåkning. Spesialenheten fant ikke noe å bemerke til pågripelse og inkvireringen.
Når det gjelder oppholdet på cellen fremgikk det at avdøde lå i samme stilling på gulvet fra 21.30 til han ble funnet livløs kl 07.24. Han lå direkte på betonggulvet rett innenfor celledøren, kun iført boksershorts. Under inspeksjoner ble det konstatert snorking og noe uvanlig pust.
Av sakkyndig uttalelse fra lege fremgår det at dette er gjenkjennelige faretegn dersom man har kunnskap om opiatforgiftning. Spesialenheten konkluderte imidlertid med at å skulle trekke slutning om mulig forgiftning ut fra de tegn som ble observert anses å kreve kunnskap ut over det som inngår i den politifaglige opplæringen eller i opplæringen av arrestforvarere.
Spesialenheten mente likevel at hendelsen ga grunn til å vurdere om det var behov for endringer i instruks eller opplæring, og sendte saken til politimesteren i Agder til administrativ vurdering.
Dødsfall i arresten i Sandvika i 2007
Den 28. mars 2007 ble en beruset person tatt hånd om av politiet natterstid. Han døde i arresten påfølgende dag. Obduksjonsrapporten viste at dødsårsaken var hjernepåvirkning på grunn av skrumplever. Spesialenheten har lagt til grunn at arrestanten var dødssyk før han kom i kontakt med politiet. Etterforskingen ga ikke grunnlag for kritikk av inspeksjonene eller vurderingene som var gjort av arrestantens tilstand. Spesialenheten påpekte imidlertid problemer i forhold til loggføring av tiltak i arresten.
Dødsfall i arresten i Narvik i 2007
Den 10. februar 2007 ble to personer innbrakt til Narvik politistasjon. Etter ankomst politihuset ble det funnet to tomme spritflasker i politibilen. Dette medførte at det ble besluttet skjerpet tilsyn med arrestantene, men de ble ikke fremstilt for lege. Ved tilsyn ble det konstatert at mennene snorket/sov. Fra kl 02.20 til kl 03.30 ble det ikke gjennomført tilsyn med arrestantene, ut over observasjon ved kameraovervåking. Ved siste inspeksjon ble den ene av de to innbrakte funnet livløs. Det ble forsøkt gjenoppliving uten resultat.
Spesialenheten fant ikke grunnlag for straffansvar for enkeltpersoner eller politidistriktet som foretak. I vedtaket ble det imidlertid påpekt at usikkerheten med hensyn til hvor mye alkohol som var blitt konsumert i politibilen, og muligheten for stigende rus, burde ført til legetilsyn. Under inspeksjonene hadde tjenestemennene fokus på pust, mens den sakkyndig uttalte at overfladiske inspeksjoner ikke vil være tilstrekkelig for å ivareta en person med fare for alkoholforgiftning. Vekking er nødvendig for å vurdere tilstanden. Etterforskingen avdekket manglende kunnskap hos tjenestemennene om dette.
Den manglende inspeksjonen fra kl 02.20 til kl 03.30 ble undergitt særskilt vurdering. Det var kun én ansatt til stede på politihuset i perioden, og vedkommende hadde i tillegg andre arbeidsoppgaver å utføre. Monitoren fra cellene ble sjekket cirka tre ganger i perioden. Spesialenheten stilte seg kritisk til at andre oppgaver ikke ble avsluttet for å kunne foreta inspeksjon, men under henvisning til rettspraksis fra Høyesterett om lignende saker ble ikke forholdet ansett straffbart. Spesialenhetens vedtak er etter klage opprettholdt av Riksadvokaten.
Dødsfall i arresten i Drammen i 2008
Den 8. mai 2008 ble en arrestant funnet med hjertestans i arresten i Drammen. Han døde noen dager senere på sykehus uten å ha kommet til bevissthet. Saken førte til foretaksstraff mot Søndre Buskerud politidistrikt.
Fra arrestanten ble satt inn kl. 14.30 til kl. 22.18 ble han inspisert 16 ganger av forskjellige tjenestemenn. Selv om det var lengre enn en halvtime mellom enkelte av inspeksjonene, var det særlig innholdet i inspeksjonen som bidro til at saken endte med foretaksstraff. Uten at noen reagerte, satt arrestanten i omtrent samme stilling i cirka åtte timer, med bar overkropp lent inn mot veggen og haken ned mot brystet. Ingen gikk inn til arrestanten, eller gjorde forsøk på å oppnå kontakt med ham, eller på andre måter forsikret seg om hans tilstand. Inspeksjonene var alle meget kortvarige (mellom 3 og 10 sekunder) og gikk i hovedsak ut på å se at arrestanten trakk pusten. Ved disse inspeksjonene var det ingen som hadde mulighet til å oppdage at arrestanten periodevis hadde en pustefrekvens på 3-4 ganger per minutt. Ved innsetting i arresten ble arrestanten antatt å være påvirket av metadon og heroin. Spesialenheten mente at den enkelte tjenestemann ikke kunne holdes ansvarlig for at han ikke forsto at arrestanten var i en tilstand som kunne føre til døden.
Spesialenheten mente imidlertid at politidistriktet som har ansvar for arrester hvor det ofte er personer som er påvirket av opiater, må tilpasse opplæringen og lokale instrukser til den daglige situasjonen i arresten.
Dødsfall i arresten i Kristiansand 2009
En person som var påvirket av medikamenter døde i arresten ved Kristiansand politistasjon. Personen ble før innsetting i arrest undersøkt av lege. Saken er for tiden under etterforsking.
Publisert i årsrapport 2009.