Ansatte i politiet vil i en rekke sammenhenger ha nær kontakt med og opptre alene i forhold til personer som er i en sårbar situasjon. i Spesialenhetens straffesaksportefølje finnes flere eksempler på at ansatte i politiet har utnyttet eller søkt å utnytte tillitsforhold for seksuelle formål. Slik utnyttelse av politistillingen kan være svært skadelig for ofrene og er klart egnet til å bryte ned den generelle tilliten til politiet. Politiets bevissikring i straffesaker kan også bli svekket ved slike handlinger.
Dersom en polititjenesteperson utvikler et personlig og intimt forhold til en part i en straffesak må han straks varsle sine overordnede om det. Den som unnlater å varsle vil i tillegg til å svekke politiets arbeid med en straffesak kunne pådra seg straffansvar. Spesialenheten ga i 2005 en polititjenesteperson et forelegg for å ha utvist grov uforstand i tjenesten fordi han unnlot å varsle sine overordnede om at han samtidig med at han var etterforsker i en familievoldssak hadde et seksuelt forhold til den fornærmede i saken. Det var ikke tatt ut tiltale i familievoldssaken og saken var henlagt av påtalemyndigheten. Da Spesialenhetens sak mot polititjenestepersonen ble behandlet i tingretten var rettens vurdering at han hadde handlet uforstandig, men at hans handling ikke kunne anses å være grovt uforstandig. Han ble derfor frifunnet. Frifinnelsen ble anket til lagmannsretten og lagmannsretten viste i sine domspremisser til at polititjenestepersonen på grunn av forholdet til parten var inhabil i forhold til familievoldssaken og at han ikke hadde overholdt sin rapporteringsplikt etter politiinstruksen § 7-6. Lagmannsrettens flertall kom i likhet med tingretten til at han hadde handlet uforstandig, men at hans unnlatelse av å varsle overordnede ikke kunne anses å være et tilfelle av grov uforstand. Et mindretall på to mente vilkårene for å anvende straff var tilstede.
En polititjenesteperson ble i 2009 tiltalt av Spesialenheten for flere straffbare forhold. En av postene i tiltalen gjaldt grov uforstand i tjenesten ved at han som etterforsker hadde unnlatt å varsle overordnede om at han hadde innledet et seksuelt forhold til fornærmede i en voldssak. Det var i voldssaken tatt ut tiltale og polititjenestepersonen hadde avgitt vitneforklaring i lagmannsretten uten å opplyse om sin omgang med fornærmede. Tingretten konkluderte her med at det var utvist grov uforstand i tjenesten. Det ble i domspremissene vist til at forholdet hadde en omfattende karakter og at polititjenestepersonen selv hadde initiert forholdet. Polititjenestepersonens anke til lagmannsretten ble for den konkrete posten nektet fremmet.
Et fellestrekk for noen saker hvor tillitsforhold er søkt utnyttet eller utnyttet for seksuelle formål er at polititjenestepersonene har hatt spesielt betrodde funksjoner og særlig kompetanse innenfor et fagområde.
En polititjenesteperson ble i 2008 blant annet tiltalt for å ha utvist seksuelt krenkende atferd overfor en ung jente og for å ha misbrukt sin stilling. Polititjenestepersonen, som hadde som hovedoppgave å drive forbyggende arbeid og etterforsking mot ungdom under 18 år, sendte tekstmeldinger med uanstendig innhold til en jente på 16 år hvor han inviterte til seksuell omgang. Polititjenestepersonen ble i tingretten dømt til 45 dager betinget fengselsstraff og for alltid fratatt retten til å arbeide i politiet. Dommen er rettskraftig.
En polititjenesteperson med spesiell kompetanse på seksuallovbrudd og som var kontaktperson for dette fagområdet i sitt politidistrikt, ble i 2009 tiltalt av Spesialenheten for blant annet i forhold til 5 fornærmede å ha skaffet seg seksuell omgang ved misbruk av stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold, og overfor tre fornærmede på samme vis å ha forsøkt å skaffe seg seksuell omgang. Tiltalen omfattet også overtredelser av straffelovens bestemmelser om voldtekt, seksuelt krenkende atferd og grov uforstand i tjenesten. Polititjenestepersonen ble i tingretten i hovedsak dømt i samsvar med tiltalen til en straff av fengsel i fire år. Han ble også for alltid fradømt retten til å arbeide i politiet. Saken kommer opp for lagmannsretten i 2011.
En polititjenesteperson som arbeidet med forebygging og blant annet hadde som oppgave å veilede og advare foreldre og ungdom om farer ved bruk av internett ble høsten 2010 tiltalt av Spesialenheten for ved flere tilfeller å ha skaffet seg seksuell omgang ved misbruk av stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold. Han ble også tiltalt for å ha utvist seksuelt krenkende atferd, for å ha vært i besittelse av barneporno, og for ved 9 ulike tilfeller å ha utvist et forhold som gjør ham uverdig til eller virker nedbrytende for den tillit som kreves for politistillingen. Flere av tiltalepostene vedrører polititjenestepersonens atferd på internett hvor han ved bruk av fiktive identiteter blant annet har lokket unge jenter til å kommunisere om seksuelle forhold og inviterte til kontakt. Hovedforhandling i tingretten er berammet i mai 2011.
Selv om sakene går over flere år og sett i forhold til politiets samlede virksomhet ikke kan synes som mange, er Spesialenhetens vurdering at de klart illustrerer at det ved rekruttering til spesielle og betrodde roller i politiet er viktig å forsikre seg om at motivene for å søke eller forbli i den aktuelle rollen er de rette.
Publisert i årsrapport 2010.