Tjenestepersoner som etterforskes av Spesialenheten stiller ofte spørsmål om hvorfor de skal ha status som mistenkt i avhør.
Straffeprosessloven har ingen definisjon av begrepet mistenkt. I Riksadvokatens rundskriv om saker som skal behandles av Spesialenheten for politisaker (Rundskriv nr. 3/2006) punkt 4 står det: ”Er en tjenestemann anmeldt og det settes i verk etterforsking, er han normalt å anse som mistenkt, med de rettigheter dette innebærer. Er det uklart om det er begått en straffbar handling og i tilfelle hvem som er den skyldige (f.eks. i forbindelse med politiaksjoner), bør de avhørte gis status som vitner. Ingen har krav på å få etterkommet en begjæring om å bli behandlet som mistenkt/siktet. Status må avgjøres etter sakens faktum, slik dette til enhver tid er klarlagt.”
Når noen er død eller alvorlig skadet som følge av en tjenestehandling eller mens de er tatt hånd om av politiet, skal Spesialenheten iverksette etterforsking selv om det ikke er grunn til mistanke om en straffbar tjenestehandling. Spesialenhetens utgangspunkt er at den som under etterforskingen og/eller i påtalevedtaket vil få sin tjenestehandling vurdert strafferettslig, bør avhøres som mistenkt.
Publisert i årsrapport 2013.