Spesialenhetens arbeid styres av straffeprosessloven, påtaleinstruksen og direktiver fra Riksadvokaten.
Felles saksmottak og innledende etterforsking (SSI)
Mottak av anmeldelse/sak
Spesialenheten mottar anmeldelse fra privatpersoner, advokater, organisasjoner og politidistriktene. I noen tilfeller oppretter Spesialenheten selv sak på bakgrunn av for eksempel medieoppslag.
Undersøkelser og innledende etterforsking
SSI gjør undersøkelser for å vurdere om det er rimelig grunn for Spesialenheten til å iverksette etterforsking. Slike undersøkelser kan være å innhente dokumenter og opplysninger hos politiet som omhandler hendelsen eller din kontakt med politiet. Noen ganger finnes det lyd- og videomateriale som kan belyse saken, for eksempel lydopptak fra sambandstrafikk, videoopptak fra UP-bil, video fra arresten osv. Vi kan også ha behov for å avhøre deg for å klargjøre hva anmeldelsen gjelder. Noen ganger finnes det lyd- og videoopptak som du eller andre har tatt av hendelsen, eller annet som kan opplyse anmeldelsen.
Henleggelse eller etterforsking
Med bakgrunn i de innledende undersøkelsene, beslutter SSI om saken skal sendes videre til etterforskingsavdelingen for etterforsking eller om den skal henlegges fordi det ikke er rimelig grunn til å etterforske saken.
Dersom de innledende undersøkelsene viser at det ikke er sannsynlig at politiet har opptrådt straffbart i tjenesten, blir saken henlagt hos SSI. Avgjørelsen om å henlegge saken blir skrevet av påtalefaglig etterforskingsleder (jurist). Påtalevedtaket gir en oversikt over anmeldelsen, hvilke undersøkelser som SSI har gjort og hvorfor SSI mener at saken skal henlegges. Partene i saken får tilsendt påtalevedtaket sammen med informasjon om retten til å klage på henleggelsen.
Obligatorisk etterforsking
Spesialenheten skal ifølge straffeprosessloven starte obligatorisk etterforsking i saker der en person er død eller alvorlig skadet mens han/hun var tatt hånd om av politiet (for eksempel i politiarresten). Slik etterforsking skal også settes i verk dersom personen er skadet eller har omkommet som følge av politiets tjenestehandling (for eksempel der politiet har avfyrt skudd eller bilforfølgelse har endt med alvorlig utfall). Slik etterforsking skal skje selv om det ikke er grunn til å mistenke at det har skjedd en straffbar handling. Innledningsvis er det SSI som håndterer saker om obligatorisk etterforsking, før de sendes til etterforskingsavdelingen for etterforsking.
Etterforskingsavdelingen
Etterforsking
Spesialenheten har adgang til å benytte alle lovlige etterforskingsmetoder. Innhenting av bevis skjer først og fremst ved at spesialetterforskere i etterforskingsavdelingen tar avhør av anmelder, vitner og mistenkte. I noen saker er det grunnlag for å ransake, pågripe og sette mistenkte i varetektsfengsel. I de fleste sakene har SSI innhentet dokumentasjon som ledd i de innledende undersøkelsene. Det kan for eksempel også være aktuelt å foreta åstedsundersøkelser, innhente medisinske vurderinger, beslaglegge elektronisk utstyr og innhente logger for bruk av politiets registre.
Skriftlig innstilling til Sjefen for Spesialenheten
Når saken er ferdig etterforsket i etterforskingsavdelingen, skriver påtalefaglig etterforskingsleder (jurist) et forslag om hvordan saken bør avgjøres (innstilling). Saken sendes deretter til Sjefen for Spesialenheten for påtaleavgjørelse.
Sjefen for spesialenheten
Skriftlig begrunnet vedtak i alle saker
Sakene som har vært etterforsket i etterforskingsavdelingen avgjøres hos Sjefen for Spesialenheten (unntatt saker hvor påtalespørsmålet avgjøres av Kongen i statsråd eller Riksadvokaten). Avgjørelsen skrives av en av juristene hos Sjefen for Spesialenheten. Påtalevedtaket gir en oversikt over anmeldelsen, hvilke etterforskingsskritt som er gjort, hvilket faktum som Spesialenheten legger til grunn og en juridisk vurdering av forholdet. En påtaleavgjørelse kan være forlegg, påtaleunnlatelse, tiltale eller henleggelse.
Henleggelse
Dersom det ikke er rimelig grunn til å undersøke om det har skjedd en straffbar handling i tjenesten, henlegges saken uten etterforsking. Disse sakene henlegges i hovedsak hos SSI (se ovenfor). Er saken etterforsket og bevisene med styrke taler mot at politiet har begått en straffbar handling, henlegges saken som intet straffbart forhold anses bevist. Dersom faktum ikke kan klarlegges tilstrekkelig, eller det er tvil om vilkårene for straff er oppfylt, henlegges saken etter bevisets stilling.
Positiv påtaleavgjørelse
Når vilkårene for straff er til stede, utferdiger Sjefen for Spesialenheten forelegg, påtaleunnlatelse eller tiltale. I tråd med god påtaleskikk skal Spesialenheten ikke ta ut tiltale med mindre vi er overbevist om straffskyld og at dette vil kunne bevises for en domstol.
Administrativ vurdering
Spesialenheten skal sende saken til berørt politimester, sjef for vedkommende særorgan eller annen rett instans dersom det gjennom anmeldelsen eller etterforskingen er kommet frem forhold som tilsier at saken bør vurderes administrativt. Dette kan for eksempel være gjennomgang av regelverk eller praksis, og oppfølging av ansatte i personalsporet.
Underretning til sakens parter
Påtalevedtaket sendes til sakens parter (som regel anmelder og anmeldte tjenestepersoner) og politimesteren i det aktuelle distriktet. Politidirektoratet får oversendt saken dersom saken berører direktoratets ansvarsområde.
Klage til Riksadvokaten
Partene kan klage over Spesialenhetens avgjørelse. Klagefristen er 3 uker. Klagen sender du til Spesialenheten, som videresender den til Riksadvokaten sammen med sakens dokumenter. Riksadvokatens skriftlige avgjørelse sendes tilbake til Spesialenheten, som videresender avgjørelsen til partene.
Se her for informasjon om anmeldelse og klage på politiet.
Se her for å lese avgjørelser fra Spesialenheten.