Page 14 - Spesialenheten for politisaker – Årsrapport 2020
P. 14

TEKST Jørn Sigurd Maurud / FOTO Riksadvokatembetet
Riksadvokatens betraktninger om Spesialenheten
Spesialenheten ble 15 år i år, og jeg vil gjerne gratulere dere. Jeg har fulgt enheten på litt avstand i det meste av denne perioden, men i de senere år – særlig som embetsleder for Oslo statsadvokatembeter – har jeg blitt mye bedre kjent med virksomheten til Spesialenheten, ikke minst gjennom samarbeidet mellom Oslo stats­ advokatembeter og Spesialenheten om aktoratene i Jensen/Cappelen­saken. Når jeg nevner akkurat den saken, er det også for å gi anerkjennelse for det arbeidet Spesialenheten har nedlagt i den helt siden 2014. Selv for et stort politidistrikt ville dette ha vært en svært krevende sak å etterforske. Jeg er veldig imponert over innsatsen og – ikke minst – den utholdenhet enheten har vist gjennom hele etterforskingen og iretteføringen. At resultatet i domstolen ble i samsvar med riksadvokatens påtalevedtak, er jeg selvsagt også tilfreds med.
I min relativt nye rolle som riksadvokat har jeg nå blitt Spesialenhetens faglige overordnede, og jeg ser virkelig frem til å bli enda bedre kjent med dens medarbeidere og samfunnsoppdrag.
Mitt inntrykk så langt, både fra mitt kjennskap til Jensen/Cappelen­saken og de mange øvrige
enkeltsaker som har passert mitt bord etter at jeg ble riksadvokat, er meget godt. Spesial­ enheten holder utvilsomt høy kvalitet i sin etter­ forsking og i sine påtaleavgjørelser. Det er godt å kunne konstatere dette, for høy kvalitet i det arbeidet den enkelte av medarbeiderne utfører er avgjørende viktig for allmennhetens tillit til hele Spesialenheten. I den forbindelse er det på sin plass å berømme Spesialenhetens aller første sjef, Jan Egil Presthus, som så tragisk og brått gikk bort i januar 2020. Hans bidrag til å forme Spesialenheten til hva den er i dag, hvor tillit, kvalitet, uavhengighet og legitimitet har vært styrende rettesnorer for virksomheten, kan ikke undervurderes.
Jeg føler meg veldig trygg på at enhetens nye sjef, Terje Nybøe, vil bringe Jan Egil Presthus’ arbeid videre på en god måte. Terje Nybøe kjen­ ner jeg meget godt, og Justis­ og beredskaps­ departementet gjorde etter min oppfatning et godt valg da stillingen som ny sjef for Spesial­ enheten ble tildelt ham. I tillegg til å være en engasjert, omsorgsfull og hyggelig mann, har Terje Nybøe en helt uvanlig bred bakgrunn fra politi­ og påtalemyndighet. Ikke bare har han bakgrunn fra etatens spisseste ender,
 14
 


























































































   12   13   14   15   16