Page 21 - Spesialenheten for politisaker – Årsrapport 2020
P. 21

TEKST Spesialenheten for politisaker / FOTO unsplash.com
Besøksforbud
– politiets plikt til å beskytte borgerne
Spesialenheten har behandlet flere saker som gjelder politiets­plikt­til­å­beskytte­borgerne.­I denne­artikkelen­ ser­vi­nærmere­på­­besøksforbud­som­beskyttende­tiltak.
Spesialenheten behandler ofte saker hvor det anføres at politiet har benyttet for mye makt, gjort inngrep overfor borgerne uten tilstrekkelig grunn eller benyttet tvangsmidler som fremstår uforholdsmessig. Imidlertid er det viktig å være oppmerksom på at det også kan oppstå problemstillinger knyttet til at politiet eller påtalemyndigheten benytter for lite makt eller ikke i tilstrekkelig grad benytter ulike inngrepshjemler.
De siste årene har Spesialenheten behandlet flere saker som knytter seg til politiets rolle i å beskytte befolkningen. Problemstillingen har særlig blitt aktualisert i forbindelse med hendelser hvor noen er blitt drept, og det viser seg at den avdøde forut for drapet var i kontakt med politiet (se faktaboks).
Etter politiloven § 2 første ledd nr. 1 er en av politiets viktigste opp­ gaver å beskytte borgerne. Det samme følger av den såkalte sikrings­ plikten etter Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK) artikkel 1, jf. artikkel 3 og 8. For Spesialenheten kan spørsmålet være om denne oppgaven har blitt utført tilstrekkelig, særlig når det viser seg at noen som er drept eller skadet har kontaktet politiet på grunn av frykt fra navngitte personer.
En lignende problemstilling ble behandlet av Høyesterett 25. april 2013, inntatt i Rt­2013­588. Situasjonen var der at en kvinne hadde hatt et kortvarig forhold til en mann, som senere ble dømt for grov
   Eksempler på saker
Spesialenheten iverksatte i 2020 etterforsking etter et dobbeltdrap hvor det kom frem opplysninger om at de drepte hadde vært i kontakt med politiet angående personen som senere ble siktet for drapene. Saken er fortsatt under etterforsking. I års­ rapporten for 2016 er temaet behandlet i en artikkel om politiets behandling av saker om vold i nære relasjoner. På Spesialenhetens nettside finnes et sammendrag av en
av sakene som er omtalt i artikkelen. Saken gjaldt et drap i Melhus hvor den drepte hadde vært i kontakt med politiet om vold og trusler fra ektefellen.
   21
 Spesialenheten for politisaker
Årsrapport 2020





















































































   19   20   21   22   23