Page 25 - Spesialenheten for politisaker – Årsrapport 2020
P. 25

TEKST Spesialenheten for politisaker / FOTO Politiforum
Straffbare søk i ulike registre
Spesialenheten­behandler­hvert­år­saker­som­gjelder­ søk i politiets registre. Temaet har vært omtalt i ­tidligere­årsrapporter.­Her­har­vi­oppmerksomhet­ på Datasystemet­for­utlendings-­og­flyktningesaker­ (DUF)­og­søk­på­nærstående.
 Uberettigede søk i politiets registre
Det er i Spesialenhetens tidligere årsrapporter skrevet om straffbare søk i politiets registre. I årsrapporten for 2019 var det oppmerksomhet om når søk i politiets registre er straffbart, samt en redegjørelse for rettsutviklingen og Spesialenhetens avgjørelser. Det ble i artikkelen fra 2019 særskilt referert til syv saker hvor Spesialenheten reagerte med forelegg for overtredelse av straffe­ loven § 171 om grovt brudd på en tjenesteplikt for søk i politiets saksbehandlingssystem BL. Sakene var knyttet til en dødsulykke som var omtalt i pressen.
Spesialenheten har også i 2020 etterforsket en rekke saker der det er mistanke om søk i registrene uten tjenestemessig behov, og vi ser behov for å igjen rette oppmerksomheten mot dette. Korrekt bruk av registrene er viktig både av hensynet til personvernet til den enkelte borger og for tilliten til politiet.
I denne omgang ser vi særskilt på søk på nærstående i Datasystemet for utlendings­ og flyktningesaker.
Utgangspunktet er at man som ansatt i politiet gis tilgang til en rekke ulike registre for at man skal kunne settes i stand til å utføre jobben sin. Dette gjelder både polititjenestepersoner, påtalejurister og sivilt ansatte.
Korrekt bruk av registrene er viktig både av hensynet til personvernet til den enkelte borger og
for tilliten til politiet.
 Spesialenheten for politisaker
Årsrapport 2020
25
 





















































































   23   24   25   26   27