Page 31 - Spesialenheten for politisaker – Årsrapport 2020
P. 31

TEKST Spesialenheten for politisaker
Ikke rimelig grunn til å etterforske
Spesialenheten henlegger en relativt stor andel av sakene uten etterforsking. Bakgrunnen for dette omtales nærmere i denne artikkelen.
Spørsmålet om det skal iverksettes etterforsking er av skjønnsmessig karakter. I følge straffeprosessloven § 224 foretas etterforsking når det som følge av anmeldelse eller andre omstendigheter er rimelig grunn til å undersøke om det foreligger straffbart forhold som forfølges av det offentlige. Ved vurderingen av om det er rimelig grunn til å iverksette etterforsking, vil sentrale momenter være sannsynligheten for at det har funnet sted en eller flere straffbare handlinger, hvor alvorlige de eventuelle straffbare handlinger antas å være og en konkret saklighetsvurdering.
Spesialenheten har en lav terskel for å iverksette etterforsking.
Til tross for dette henlegger Spesialenheten hvert år en relativt stor andel av sakene uten at det er iverksatt etterforsking. I 2020 ble
50 % av sakene henlagt uten etterforsking (se statistikk for 2020 og tidligere år på side 35). Bakgrunnen for denne statistikken blir det nærmere redegjort for i det følgende.
Spesialenheten registrerer en henvendelse som straffesak dersom anmelder ønsker det. I rundskrivet fra riksadvokaten om saker som skal behandles av Spesialenheten Rundskriv nr. 3/2006, er dette omhandlet særskilt. I punkt 1.2 er det pekt på at det i mange tilfeller vil være tvil om en står overfor en ordinær anmeldelse eller om henvendelsen mer er å oppfatte som en klage over tjenestepersonens opptreden eller utførelsen av en tjenestehandling. Den som mottar en slik henvendelse (vanligvis politiet eller Spesialenheten) skal anmode om at vedkommende klargjør sin henvendelse. Riksadvokaten skriver videre at dersom anmelder fastholder at han mener det er begått et straffbart forhold i tjenesten, må saken behandles i det strafferettslige sporet av Spesialenheten.
I alle sakene som henlegges uten etter­ forsking skriver Spesialenheten et skriftlig begrunnet vedtak.
  Spesialenheten for politisaker
Årsrapport 2020
31
 






















































































   29   30   31   32   33